Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak juz pisalem witam was serdecznie. Mialem delikatne problemy, ale chcialbym przedstawic swoj kawalek swiata i pasji. Wkoncu doczekalem sie wymarzonego zbiornika 126 litrow z malawi dolacze kilka fotek. Zbiornik bardzo dlugo dojzewal i w tej chwili sa tam pyski saulosi. 1-4 . Sa jeszcze male ale.mam nadzieje ze bedzie jeden samiec i 4 samice. Planuje zmienic kamienie te po lewej stronie na lupek fylitowy lub koralowiec zielony. Poniewaz chcialbym aby byl tylko jeden kolor kamieni- dobrze rozumuje???:) chyba lupek fylitowy bedzir najlepszy:)????

Jestem otwarty na sugrstie i ew. Krytyke.....:(

Pozdrawiam

Andrzej

post-9797-14695721870442_thumb.jpg

Opublikowano

...mnie osobiście też bardziej podoba się jeden rodzaj kamieni .Ale to kwestia gustu. Ustawienie wylotów filtrów sugeruje ,że możesz nie mieć dobrej cyrkulacji a szczególnie może Ci to utrudnić deszczownia. Ale sam zaobserwujesz czy jest ok obserwując odchody.

Opublikowano

...nie wiem jaki masz filtr zewnętrzny . Ale wewnętrzny ustaw tak aby wylot z niego był skierowany do góry leciutko na tylną szybę ( bardzo leciutko ) . W ten sposób złamiesz lustro wody i jednocześnie będziesz miał załatwioną sprawę napowietrzania .Wylot z zewnętrznego daj naprzeciwko wylotu wewnętrznego ale poprzez ( o ile taką masz) płaską czy też lekko zaokrągloną końcówkę skieruj skosem w dół na przednią szybę. Jeżeli zasysy będziesz miał razem to wtedy odchody będą kierowane w ich stronę .Deszczownia bardzo ogranicza cyrkulacje w naszym biotopie stąd osobiście ani jej nie używam ani nigdy nie polecam. Sporo masz kamieni i stąd trzeba zadbać o dobrą cyrkulację .Możesz też zrobić odwrotnie . Czyli wylot z wewnętrznego daj skosem w dół na przednią szybę a wylot z zewnętrznego od dołu do góry i też naprzeciwko wylotu wewnętrznego . Zasysy tez mogą być razem. I też bez deszczowni.

Przy tej drugiej wersji może nie być potrzeby wspierania się dodatkowym falownikiem mimo,że masz sporo kamieni ale akwa jest w miarę krótkie a pewnie ten wewnętrzny jest silniejszy od tego biologicznego.

..jak coś to załóż nowy temat bo tutaj tylko się przedstawiamy i szkoda zaśmiecać tematu:)

Opublikowano

Obserwowalem wiele zbiornikow i powiem szczerze wiele osob ma takie samo rozwiazanie jak ja. Ale dzieki za podpowiedz:) jutto zmienie kilka kamieni:)

Opublikowano

W tej chwili jest tak jak sobie wymazylem i tak chcialem:). Finalny wyglad i oswietlenie znienione na ledowe:)

Obsada 1 -4 saulosi tak ma zostac,ale na chwile obecna to maluchy jeszcze:):):)

post-9797-14695721954001_thumb.jpg