Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Matik gdybyś przejrzał wątki dotyczące callainos nie polecałbyś jej do hary a przynajmniej nie do takiego litrażu. Callainos, każdą rybę o podobnym do niej ubarwieniu traktuje jako potencjalne zagrożenie i stara się ją wyeliminować.

Przepraszam, jakoś zasugerowałem się samym doborem żywieniowym po poście Hariego... :oops:

Opublikowano

Samce różnią się znacznie ale samice callainosa też są dość agresywne w stosunku do podobnie ubarwionych (samice hary). Ja bym nie ryzykował takiego połączenia.

Opublikowano

Czyli zostaję na razie przy podwójnej obsadzie. Proszę napiszcie po ile sztuk mam kupić, czy ilość ryb jest zależna od wielkości akwarium czy od potrzeb ryb?

Opublikowano

Ryb musisz kupić przynajmniej po 8 szt bo zapewne i tak pozostanie Ci jednosamcowo no ale tak trzeba aby finalnie było 1+4. Uważam jednak że niegłupim pomysłem byłoby jednak dobranie jeszcze jednego gatunku, ryby dobierały by się już w komplecie a skoro i tak chcesz 3 gatunki to raczej nie licz na wielosacowość więcej niż 1 gatunku. callainos to raz ryba podobna tak jak wspomnieli koledzy do Hary a dodatkowo terytorialna podobnie jak Hara. Świetnym pomysłem były by na pewno sprengerae a równie dobrym Labidochromis joanjohnsonae ( bo to całkiem inna ryba niż yellow ) czy Pseudotropheus livingstonii. Dobre rozwiązanie to tez wspomniany wcześniej Pseudotropheus ( Mleanochromis ) cyaneorhabdos vel maingano ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Byłam w sklepie zoologicznym i z tych, które mi się podobały wybrałam: - Labidochromis caeruleus- yellow, Metriaclima callainos, Melanochromis cyaneorhabdos "Maingano Island". Czy pasują do siebie?

Opublikowano
Byłam w sklepie zoologicznym i z tych, które mi się podobały wybrałam: - Labidochromis caeruleus- yellow, Metriaclima callainos, Melanochromis cyaneorhabdos "Maingano Island". Czy pasują do siebie?

Pod względem diety pogodzisz te gatunki. Wg mnie dobrze robisz decydując się na M. callainos i pomijając aspekt zauważalnej agresji wewnątrzgatunkowej, o czym Koledzy powyżej napisali to naprawdę piękne ryby, które swoim zachowaniem będą cieszyć oko akwarysty.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Będzie Ok. Musisz karmić z przewaga karm mięsnych. To ukłon w kierunku yellow

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak Wojtku piszesz, tylko z tym mięskiem mimo wszystko ostrożnie bo dobrze odżywiane M. callainos potrafią na mięsku urosnąć do całkiem sporych rozmiarów (mój 2,5 roczny dominant osiągnął ponad 14 cm).

post-8630-14695721831813_thumb.jpg

Opublikowano
..i nie zapomnij ,że Melanochromis cyaneorhabdos "Maingano Island" jest bardziej roślinożercą:) Wybrałaś do kupienia czy już kupiłaś?

Decyzja podjęta. Jeszcze nie kupiłam, bo chciałam was zapytać zanim kupię. Ale jutro rano biegnę po moje pysiole :lol: Dziękuję za pomoc.