Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używałem do zbudowania "narurowca" kubełek Tetra-tec EX 700 z wypełnieniem zeolit + ceramika. Czyściłem kubeł co 2 do 3 miesięcy a zeolt wymieniałem co 2-gie czyszczenie.

Po pół roku zeolit jest nic nie wart a co mówić po 2-ch latach.

Po 3 miesiącach pracy kubła strumień wylewającej się wody do akwarium był tak mały, że nie było widać ruchu na powierzchni wody. Wynika to przede wszystkim z tego, że konstrukcja wirnika łopatkowego w kubełku nie pozwala na uzyskanie wyższego ciśnienia co pozwoliłoby na przepompowanie wody bez względu na wzrost oporów przez zamulenie wkładów.

Zgadzam się z tym zdaniem

Mając prefiltr do kubła zaglądam raczej z grzeczności raz na 2 miesiące. A mógłbym spokojnie robić to co pół roku.
, ale budowa kompaktowego filtra narurowego była podyktowana brakiem miejsca co oznacza, że mieścił się tam tylko EX 700 i niewiele więcej.
Opublikowano
Po pół roku zeolit jest nic nie wart a co mówić po 2-ch latach.

A gdzie pisałem że mam tam zeolit ;-) ? Mam tam ceramikę ( matirx) i grys koralowy. strumień jest cały czas ten sam ponieważ przed kubełkiem mam sporej wielkości prefiltr, który regularnie co tydzień czyszczę więc nie ma jak się kubełek przypychać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po miesiącu instalacji "kompaktowej filtracji narurowej" czas na pierwsze podsumowanie.

Test JBL :

NO2 - 0 "zero"

NO3 - od 10 do 20 (pomiar zależny od podmian wody i karmienia)

GH - >21

KH - 15

pH - 7,6

Cl2 - 0 "zero"

Przy poprzednim filtrze kubełkowym po trzech dniach od podmiany wody (20%), odmulaniu dna i czyszczeniu intensywnym szyb z glonów zaczynały ponownie matowieć szyby a pod koniec tygodnia ilość glonów była tak duża, że aż powstały brązowe plamy na szybach. Teraz ku mojemu zaskoczeniu, bo niespodziewałem się tak dużej zmiany, po tygodniu praktycznie nie mam czego czyścić. Na szybach jest niewielki nalot, który usuwam przy okazji cotygodniowej podmiany wody i odmulania dna.

Zauważyłem, że woda straciła typowy zapach dla akwarium, jest bezwonna.

Wszelkie nieczystości gromadzą się po jednej stronie akwarium co jest spowodowane oczywiście ruchem wody. Ułatwia mi to znacznie odmulanie dna i zdażyło mi się już kilka razy zebrać odchody z tego miejsca przy dużym nagromadzeniu w środku tygodnia.

Po miesiącu pracy ciśnieniu przed filtrami mechanicznymi wzrosło o 0,025 bara co jest niewielką zmianą, ale wymieniłem filtry ze względu na samą ciekawość wyglądu wkładu po wyjąciu z obudowy.

W filtrach biologicznych przaktycznie żadnych zmian, poza niewielkimi ślady na medium filtracyjnym AZOO.

Pyszczaki czują sie znakomicie. Codzienne walki samców to niezłe widowisko. Na szczęście w tamtym roku zabrałem im możliwość dorobienia się potomstwa co nie zmusza już mnie do podejmowania drastycznych kroków.

Jestem zadowolony z realizacji i funkcjonowania mojego "kompaktu". Pozdrawiam wszystkich fanów malawi.

Mirek