Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w 14 dniu od zalania akwarium i uruchomienia filtru, mając wysoki NO2 rzędu 5.0mg/L i NO3 na najniższym poziomie (ledwo co wykrywalne), powinienem zrobić podmianę wody ? Dodam tylko, że zbiornik ma 325L i chyba trochę przesadziłem z ilością wlanej uryny dwa tygodnie temu...

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam, miesiąc temu wystartowałem z akwarium.

Wystartowałem na bakteriach i urynie

W chwili obecnej moje parametry to:

NO2 - 0

NO3 - 20

Ph - 8,5

Ryby saulosi, rdzawe oraz hary zamówione, będą za tydzień.

Czy woda jest ok.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Grzesiu podaj jakie jest NO3 w kranie

a belfort wygląda że przesadziłeś i to zdrowo.

Ludzie przestańcie sikać do baniaków bez miary- macie inne pewniejsze metody startu.

Ja na twoim miejscu bym podmienił z 50% wody ale z uzdatniaczem i dolał ampułkę Prodibio Biodigest lub Seachem Stability. Masz tyle uryny w baniaku że będzie miesiąc ruszał następny etap jeśli w ogóle ruszy.Bakterie nitryfikacyjne i tak siedzą już wszędzie a najmniej w wodzie ich jest więc śmiało podmieniaj.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o sikanie, to było malutko, symboliczna 50-tka, dużo czytałem na tym forum i odniosłem wrażenie, iż ogólnie większość "sika do baniaka". Zrobiłem tak samo. Dałem bakterie po 3 tygodniach zbadałem NO2 - 0, NO3 ok 40-50, PH - 8 po tygodniu podmieniłem połowę wody, po następnym tygodniu zmierzyłem, było jak w poście, dzisiaj minął tydzień dalej tak samo:

NO2 - 0

NO3 - 20

PH -8,5

Rzecz najważniejsza, testy ZOOLEK.

Opublikowano
Ja na twoim miejscu bym podmienił z 50% wody ale z uzdatniaczem i dolał ampułkę Prodibio Biodigest lub Seachem Stability. Masz tyle uryny w baniaku że będzie miesiąc ruszał następny etap jeśli w ogóle ruszy.

..po co te manewry skoro cykl przebiega prawodłowo?