Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Akwarystyką interesuję się dość długo, od niemal 20 lat, swoje pierwsze „akwarium”, a raczej wielki 10 litrowy słój zalałem wodą w wieku 9 lat, dostałem wtedy kilka młodych gupików i kilka szczepków moczarki od sąsiada. Strasznie spodobało mi się posiadanie rybek, coś ciekawszego niż chomik kręcący się pół dnia w kółeczku. I tak z czasem było 40 litrów, później 80, 120, pierwsze 450 (roślinne), które z powodu wyjazdu za granice musiałem zlikwidować i sprzedać. I tak po 5 latach wróciłem do akwarystyki z planem malawi. Obrałem sobie pułap od 375 do 720 litrów, wszystko zależało od tego jak duży zbiornik zmieści mi się w mieszkaniu i na jak duży pozwoli mi żona. Padło na 450 L (150x50x60).

Na forum jestem od dłuższego czasu, czytałem, zbierałem informację i przygotowywałem się do założenia malawi tak żeby nie popełnić żadnych błędów.

I tak po skompletowaniu całego potrzebnego sprzętu, przyszedł czas na wykonanie dekoracji. Uparłem się na serpentynit i piasek kwarcowy. W moim mieście nie ma dosłownie nic, żeby wykonać taką dekorację więc trochę się musiałem najeździć w poszukiwaniu ów kamienia, ale w końcu się udało.

Tak więc po ustawieniu zbiornika, ułożenia dekoracji, zalania wodą i ostatecznie dojrzeniu zbiornika, przyszedł czas na wpuszczenie pierwszych rybek.

Akwarium 450 litrów (150x50x60)

Pokrywa DIY ze spienionego PVC

Oświetlenie – 8 x moduł LED Samsung 5050 (były 2 naświetlacze LED 10 W)

Filtr zewnętrzny HW 303b z lampa UV wypełniony ceramiką

Filtr wewnętrzny Aquael turbo 2000

Grzałka Eheim Jager 300 w z termostatem

Wrzuciłem jeszcze 2 szczepki nurzańca, zobaczyć jak się przyjmie i jakby to wyglądało jak się rozrośnie.

Na obecną chwilę pływają młode ryby

10 szt. P. saulosi

8 szt. M. johannii

2 szt. P. socolofi

Dojdą jeszcze 4 socolofi + jeszcze jakiś czwarty gatunek, a po podrośnięciu do redukcji.

3tc5f9dqp12f_t.jpg

Opublikowano

Kolega doświadczony to i żadnego babola nie popełnił, za to bardzo ładne szkiełko skomponował ! Bardzo ładnie ! ;)

Opublikowano
Faktycznie bardzo fajny zbiornik, proponuję żebyś cyknął fotę z poziomu akwa, a nie tak pod kątem, będzie dokładniej widać ;)

51ln29paty4m_t.jpg

i mieszkańcy, świeżo po śniadaniu.

v20e2qmc1wqo_t.jpg