Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do wybory tych modułów to zasugerowałem się porównaniem ich przez kolegę stan z postu 66. Generalnie na chwilę obecną złożyłem zamówienie na stronie polskiled i je opłaciłem, ale z tego co się orientuję nie posiadają na magazynie niebieskich modułów i jestem z nimi umówiony na wysyłkę w przyszłym tygodniu, także nie widzę problemu w zmianie zamówienia. Tylko co na co i ile. W załączniku moje zamówienie (profil i taśma potrzebne mi są do kuchni:-) )

I pytanie z innej beczki: co oprócz listwy aluminiowej mogę wykorzystać jako belkę? Ewentualnie gdzie najlepiej czyt. najtaniej taką listwę aluminiową kupić i na jaką zwrócić uwagę, czy ma być to płaska listwa czy ceownik czy w formie "L"? Jaki rozmiar? 20mm/2mm?

PL-2226-2015.doc

Opublikowano
co do wybory tych modułów to zasugerowałem się porównaniem ich przez kolegę stan z postu 66.

No to weź jak masz możliwośc zmiany zamówienia to domów do tych 5050 z 5 szt ledów 5630 samsunga

http://polskiled.com.pl/pl/p/Modul-GOQ-SAMSUNG-3x5630-150-stopni-Bialy-Zimny/725

Od strony przedniej szyby daj rząd 5630 potem kolorowe w jednym rzędzie(na przemian), a za nimi zakończ to dwoma rzędami ledów 5050.

Moduły te możesz montować do czego chcesz, to nie power ledy że muszą mieć chłodzenie itp.. Po prostu montujesz i zapominasz o nich.

W zamówieniu nie masz jeszcze regulatorów do kolorów , warto je mieć chociaż do red.

Acha to jest fajny bajer (link niżej) Dajesz to do zasilacza po między zasilaczem , a wiązkami z białymi ledami. Możesz regulować jasnością świecenia w akwarium bez otwierania szafki itp. lub np. idziesz do pracy i nie chcesz żeby światło w akwarium pobierało 100% watów tylko 50% to cyk i juz masz bez kombinowania w szafce ;-)

http://polskiled.com.pl/pl/p/STEROWNIK-RADIOWY-JEDEN-KOLOR-Pol-LED-miniRF-6A/640

Opublikowano

nie będzie ich za dużo? 10 LG + 5 Samsunga + 7B + 5R. Z drugiej jednak strony będą ściemniacze na pokładzie.

A nie tak dawno miałem montować 2 naświetlacze 10W, ale żona zwróciła uwagę, że jest ciemno i jej się to nie podoba.

Kątownik aluminiowy 20x20x2 w Castoramie widziałem po ok 16zł za 1m - szukam alternatywy w cenie bądź w materiale :-)

Tych regulatorów jeszcze nie kupiłem, na allegro chyba taniej wyjdzie

Opublikowano

Nie dawał bym więcej jak 5 BLUE , mam 4 te samsungi w 140x60 i seryjnie wszędzie niebiesko ładnie bez jakiś plam itp. , w 120x60 mam 4 ale te po dwie diodki i to samo. Dałbym 4 red i 4 blue do tego 10X LG5050 i 5 X 5630.

Jak było za jasno to zawsze można podregulować , w drugą stronę nie pójdzie ;-)

Opublikowano

taki plan rozmieszczenia modułów zrobiłem w paincie - chyba to miałeś na myśli :-) Podpowiedz mi jeszcze z tymi regulatorami - zamontować pod każdy rodzaj modułów osobny regulator czyli łącznie 4, czy kolorowe razem pod jeden i białe również pod jeden wspólny łącznie 2 :confused:

post-15781-14695722038762_thumb.jpg

Opublikowano

O to mi chodziło dokładnie co w paincie. Regulatory dajesz na kolory red i blue na każdy oddzielnie. Na białe możesz (ale nie musisz) dać ten regulator na pilota co Ci link dawałem. Białe ledy podłącz w jeden ciąg do tego zasilacza 20W.

Regulatory kup takie .

sciemniacz-manualny-2a-do-tasma-led-sterownik.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
Kątownik aluminiowy 20x20x2 w Castoramie widziałem po ok 16zł za 1m - szukam alternatywy w cenie bądź w materiale

Możesz zastosować coś takiego co mam u siebie. http://static1.skapiec.pl/8076630-1-1-5-obo-bettermann-kanazz-kablowy-6189555-40-x-40-mm-2-m-brnczowy.jpg. Jest to tunel podtynkowy do kabli. Zastosowałem u siebie szer40x wysok20. Nie potrzebujesz aluminium gdyż te moduły nie potrzebują odprowadzenia ciepła.

Tak czytam i czytam i miałem się już nie odzywać na temat ilości białych zimnych do Twojego zbiornika i uważam że 15szt to stanowczo za dużo. Wiem, że i tak ostatnie słowo należy do Ciebie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

dziękuję za podpowiedź, co do ilości modułów to niekoniecznie muszę wszystkie podłączać, myślę, że jak nie w akwarium to w innym miejscu znajdą zastosowanie :-). Nie widziałem jeszcze jak wygląda taki zestaw w użyciu także mam nadzieję, że metodą prób i błędów będę w stanie znaleźć to coś co mi i mojej żonie przypadnie do gustu. Zastanawiam się jeszcze nad przodem z 5x samsunga, naprzemiennym kolorowym środkiem i tyłem z 5x LG - ale to jak przyjdą moduły to wtedy będę testował :-)

Opublikowano

Panowie, a jak lepiej jest podłaczyć moduły . Wiadomo że mają z obu stron kable z plusem i minus . Wystarczy zasilać z jednej strony, ale czy nie lepiej jest z obu ?