Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Labidochromis to wszystkożerca, więc nie widzę przeciwwskazań. Psedotropheusowi też nic się nie stanie jak sporadycznie wciągnie coś mięsnego.

Opublikowano

Ktoś, nie wiem kto, zakwalifikował L.C.Yellow jako mięsożercę i z tego względu jako jedynego przedstawiciela grupy mbuna przykleja się go do obsad non-mbuny, ale w/g mnie jest wszystkożercą i pasuje właściwie do każdej obsady, dlatego zaproponowałem L.c.c.

Opublikowano

i tu mnie masz :confused:;)

Nie zmienia to jednak mojej opinii, zresztą powszechnej w opisach tej ryby, że w warunkach akwariowych jest to ryba wszystkożerna. Taką opinię znalazłem też w opisach Labidochromis chisumulae, dlatego ją poleciłem.

Opublikowano

Pewnie że mięsożercom w znacznie mniejszym stopniu "zaszkodzą" karmy roślinne (jeśli nie stanowią 70% ;)) niż roślinożernym mięsne, dlatego łatwo te ryby łączyć z wszystkożercami. Natomiast łączenie ich z typowo roślinożernymi rybami jak demasoni, tropheopsy czy labeotropheusy to już inna bajka i takie połączenie IMHO odbije się na kondycji jednych lub drugich. Pewnie że wszystko można ale po co skoro mamy tak szeroki wybór gatunków w "naszym" jeziorze.

Opublikowano
i tu mnie masz :confused:;)

Nie zmienia to jednak mojej opinii, zresztą powszechnej w opisach tej ryby, że w warunkach akwariowych jest to ryba wszystkożerna. Taką opinię znalazłem też w opisach Labidochromis chisumulae, dlatego ją poleciłem.

Nie dziwię się koledze że tak myśli, skoro ta ryba w Naszym akwarium nr 30 z 2002 przez panią Marzenę została sklasyfikowana jako konsument bezkręgowców i planktonu. Sam Ad.K jest jakiś niezdecydowany i w jednym artykule napisał że występuje na 20 m, w innym opisuje 10-50 m. Podobnie opisuje miejsce występowania 2003 r odmiana żółta występuje w rejonie Charo, w opisie podanym przez eljota napisał ,,żółty kolor nie zawsze jest obecny pomiędzy Charo-Kajzingi.' Pewne jest to że skoro Grant przeoczył ten gatunek to występuje on niezwykle rzadko. Mam obawy czy faktycznie ktoś obserwował tego Labidochromis podczas uczty. Kiedyś opisywałem ten gatunek i na diecie 50/50 dobrze sobie wyglądał. :D

Opublikowano
Kiedyś opisywałem ten gatunek i na diecie 50/50 dobrze sobie wyglądał.
Moje na takiej diecie też wyglądały dobrze ale jak trafiły do akwa z dietą totalnie mięsną wyglądają o niebo lepiej :)
Opublikowano
No i fajne zestawienie. Tylko może zastanów się nad Saulosi zwykłym, samce są naprawdę piękne, natomiast samice to takie cytrynki. Ja ostatnio zakochałem się w Cynotilapia Hara Gallireya Reef. Samiec biały, a samica niebieska. Myślę, że jednak odcienie niebieskiego między samicą Hary i samcem Saulosi będą znaczące więc niebieskiego nie będzie za dużo. Kup po 8 szt z każdego gatunku by później stworzyć harem. Moja propozycja to Saulosi i Rdzawy 2/4 a Hary 1/3. Dieta 50/50 lub 60/40 na korzyść pokarmu roślinnego.

Taka to moja propozycja �*����

Witam , Hara jako trzeci gatunek nie bardzo się już zmieści . Dorosłe samce mają u mnie po 13-14 cm.