Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak regulacja przepływu na oko. Dodam tylko że całość narurowca mam na 3/4 cala, natomiast bypass na kubełek był na 1/2 cala.

Opublikowano

Witam ja od samego początku mam wpięty w układ filtracji narurowej kubełek Hw-303. Zasypany jet on 2 litrami matrixu i ok 4 litrami ceramiki. W układzie mam też zamontowany wspomniany tu wcześniej fbf. Sprawdza mi się to całkiem dobrze i działa już ponad 2 lata. Wcześniej miałem kilka razy przypadki gdzie fbf zatrzymywał się, powodem było przytkanie się wkładów mechanicznych. Kubełek spełnił rolę bezpiecznika, gdy woda nie mając odpowiedniego ciśnienia aby unieść piasek, była w stanie bez problemu przepływać przez kubeł.

Crav napisał " Przez te kilka lat miałem kilka przygód z narurowcem, a kubeł mam około 10 lat i spokój... Więc ja bym proponował nie wpinac go w narurowca i były by 2 niezależne filtracje... Temat 25 wat... Nie wiem ile to roczni, ale to chyba żaden dramat..."

Tak fakt z małym ale, co dadzą te dwie niezależne filtracje gdy nastawiamy się tylko na biologię. Inna sprawa gdy ma on pełnić rolę mech-bio to zmienia postać sprawy i tu niewiadomych nie ma. Wracając do pełnienia tylko funkcji biologii i drugiego niezależnego układu, w razie braku prądu i tak leżą obydwie. W razie jakiejkolwiek awarii w filtracji narurowej (pompa, nieszczelność), wypinamy kubeł z układu, zakładamy oryginalne węże i podłączenia od kubła. Zdejmujemy głowicę zakładamy wirnik(u mnie wyjęty dla poprawy przepływu) składamy włączamy do prądu i mamy dalej działającą biologię.

Tak więc tak czy inaczej nie widzę większych przeciwwskazań aby wmontować kubeł w układ narurowy, przeciwnie myślę że ma to zalety.

Opublikowano

Jak już dywagujemy o narurowcach + kubełkach to ja ma je rozdzielone (brak miejsca, dwie małe szafki). Osobiście uważam, że jest to dobre rozwiązanie, mam prostego (koszty) i wydajnego (mniej oporów dla pompy) mechanika i niezależnego biologa (unimax 250, 6 litrów złoża i 11W ). W przypadku awarii jednego z układów przy długiej nieobecności (urlop), jestem spokojny o biologię (mechanik również jest biologiem).

Opublikowano

Awaria to nie tylko brak prądu jest ich wiele i najczęściej dowiadujemy się pod nieobecność

Sam napisałeś luk o zapchaniu się korpusu...

Nie zgodzę się też z niewiadomymi bo odkąd wiem coś muszę pytać i czytać o coś co udowadnia ten wątek...

Przy awarii narurowca kubeł działał jako biolog i mechanik przez cały mój urlop oraz "parę "dni później...

Ciekawe ile uszczelka wytrzyma większy przepływ? Jak będzie mniejszy to powinno działać długo...Ale z większym nie sądzę...Ale to żaden pewnik...