GOLUMN Opublikowano 15 Marca 2015 #1 Opublikowano 15 Marca 2015 Zauważyłem,że coraz więcej rybek zaczyna się ocierać o piasek. Czy to może być początek ospy? Dopiero co wystartowałem z akwarium.Rybki są młode.Wszystkie z jednego źródła. Co lepiej podać?ICHTIO czy CMF firmy Tropical?
marcin1ja1 Opublikowano 15 Marca 2015 #2 Opublikowano 15 Marca 2015 Zauważyłem,że coraz więcej rybek zaczyna się ocierać o piasek. Czy to może być początek ospy? Dopiero co wystartowałem z akwarium.Rybki są młode.Wszystkie z jednego źródła. Co lepiej podać?ICHTIO czy CMF firmy Tropical? Ospa objawia się wyraźną białą wysypką na ciele. Dlatego nie ma co leczyć ryb na zapas. Proponuje na sam początek zmierzyć parametry wody (pH, NH3/4, NO2 i NO3). Czy woda jest w pełni dojrzała?
GOLUMN Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 15 Marca 2015 Czy woda jest w pełni dojrzała? Jeszcze nie.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Marca 2015 #4 Opublikowano 15 Marca 2015 ...przynajmniej podaj NO2 i NO3 jakie jest . -- dołączony post: Czy woda jest w pełni dojrzała? Jeszcze nie. ..jak nie jest dojrzała to dlaczego masz już tam rybki?
GOLUMN Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Marca 2015 Wstyd się przyznać ale testów jeszcze nie mam. -- dołączony post: ...przynajmniej podaj NO2 i NO3 jakie jest . -- dołączony post: Jeszcze nie. ..jak nie jest dojrzała to dlaczego masz już tam rybki? Bo jestem ............! Dodałem BACTOACTIVE i po tygodniu wpuściłem rybki.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Marca 2015 #6 Opublikowano 15 Marca 2015 Wstyd się przyznać ale testów jeszcze nie mam. ... może masz prawdopodobnie wysokie parametry NO2 i NO3. Kup testy i wszystko będziesz wiedział. -- dołączony post: Dodałem BACTOACTIVE i po tygodniu wpuściłem rybki. ..co nie zmienia faktu ,że działasz po omacku. 1
GOLUMN Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 15 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję,że pomimo mojego pośpiechu i głupoty wszystko dobrze się skończy. Muszę kupić testy i dam znać.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Marca 2015 #8 Opublikowano 15 Marca 2015 Mam nadzieję,że pomimo mojego pośpiechu i głupoty wszystko dobrze się skończy. ...pewnie tak .Pysie są wytrzymałe. Ale po prostu męczą się.
GOLUMN Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 15 Marca 2015 Podmieniłem dzisiaj 30 litrów wody.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Marca 2015 #10 Opublikowano 15 Marca 2015 Podmieniłem dzisiaj 30 litrów wody. ..tyle,że nie wiesz czy to dużo czy mało. Gdy masz wysokie NO3 i NO2 to i tak ta podmiana niewiele dała. Po prostu musisz sprawdzić testami..Bo inaczej to będzie zabawa w ciemno.
Rekomendowane odpowiedzi