Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas na grzałkę bo wczoraj stara odeszła do lamusa, co polecacie do zbiornika 344l ? wysokość zbiornika to 45 cm, myślałem a eheim 300w ale ona ma 50cm i szczerze powiem nie wiem czy musi być cała zanurzona ? a może polecacie coś innego ?

Opublikowano
myślałem a eheim 300w ale ona ma 50cm i szczerze powiem nie wiem czy musi być cała zanurzona

..nie musi być cała zanurzona. Ale możesz też ją położyć poziomo na piasku za kamieniami gdyż jest hermetycznie zamknięta i nic jej się nie stanie jak wszystkim współczesnym grzałką.

Opublikowano

Mnie leżąca grzałka denerwowala ponieważ moje pysie ja zakopywaly i wydawało mi się że się pali czasami piasek no i były ślady później bo przy tle z pcv się znalazła i widać na tle jakby wypalone.

Opublikowano

Cała może nie musi być zanurzona ale jest pewien poziom minimalny.... I mam wrażenie, że nie jest on 5 cm poniżej góry grzałki

187085183_1_644x461_grzalka-z-termostatem-eheim-jager-300w-1000l-radom.jpg

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Cała może nie musi być zanurzona ale jest pewien poziom minimalny.... I mam wrażenie, że nie jest on 5 cm poniżej góry grzałki

187085183_1_644x461_grzalka-z-termostatem-eheim-jager-300w-1000l-radom.jpg

Wysłane z telefonu

dzięki za szczegółową informację :)

Opublikowano

Hydor Theo ma 39,4cm, ewentualnie sprawdź zewnętrzną grzałkę Hydora - różnica ~60zł, a pozbędziesz się grzałki z akwa.

Opublikowano

Teoretycznie można ale nie schowam jej, eheim podaje w tabelce 300w do zbiornika 600-1000l , mój mieści się prZedziale 300-400l i teoretycznie 200w by starczyło wg tabelki, co powiecie na ten temat ? Wypowie sue ktoś ?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę w pokoju. Ja przy 22-23 stopniach mam w akwa 25-26 bez grzałki. Pamiętaj że, pompy, oświetlenie również nagrzewa wodę. IMHO 200W starczy ew. dłużej będzie pracować.