Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu przyszedł ten oczekiwany moment, kiedy zebrałem się do przestawienia mojego "akwarium". Męczyłem się z nim dwa dni. No to nie zanudzając konkrety:

Zbiornik 240L 120x40x50h

filtracja biologiczna tetra ex700

filtracja mechaniczna atman 2000

grzałka JBL ProTemp 200W

piach kreisel z Castoramy 25kg

kamienie serpentynit około 30kg

tło czarne pcv 3mm

obsada 2+6 Pseudotropheus Saulosi, ale coś dojdzie jeszcze na pewno

oświetlenie standardowa pokrywa 2Xt8

Co do aranżacji to wyprzedzając komentarze, że za mało kamieni i za płasko dodam, że wcześniej miałem gruzowisko z duża ilością kryjówek. Niestety przez to co podmianę musiałem większą część kamieni przesuwać bo zbierał się tam po prostu brud, to raz. A dwa przez to nie miałem praktycznie ryb, bo samce podzieliły sobie długość na pół i przeganiali samice z rogu do rogu. Albo siedziały schowane za kamieniami. Teraz dałem na środku "plażę" i samicę sobie pływają w centrum. Zbiornik trochę przypomina non-mbunę, ale mi się podoba. Mam większy kamień, który by tam pasował idealnie, ale jak mam wytłumaczyć mamię, że na styropianie nie zniszczy akwa. Może jakiś korzeń wrzucę do tego później jak mi się uda znaleźć ładny.

No i oczywiście dziękuje za poświęcony czas podczas odpowiadania na moje durne pytania :P.

Jakoś nie najlepsza, ale robione telefonem tylko.

post-15184-14695721595065_thumb.jpg

post-15184-14695721604957_thumb.jpg

post-15184-1469572161553_thumb.jpg

post-15184-14695721619343_thumb.jpg

post-15184-14695721623934_thumb.jpg

Opublikowano

No całkiem spoko, tylko z tymi kamieniami to mógłbyś coś wykombinować, żeby chociaż z jedną kryjówkę zrobić.

Czy jesteś pewien, że masz 2+6? Ja widzę, że raczej 3+5, z tym, że trzeci samiec jeszcze nie w pełni wybarwiony:)

Opublikowano

Jakiś wiekszy kamyk mógłby swoje miejsce też znaleźć, bo tak to trochę pusto jak dla mnie. Też widzę trzeciego samca już na pierwszej fotce :)

Opublikowano

To szare to samica 100% nie raz już jajka miała.

A do środka chce dać aulonki to tak bardzo rewirow nie potrzeba. No jak będę miał czas to pokombinuje jeszcze.

Opublikowano

Samica dominującą przybiera ciemne pasy.Co do baniaczka... ładny i super czysta woda w połączeniu z oświetleniem robi wrażenie. Chyba ze w telefonie bawiłem się edytorem;)

-- dołączony post:

Elit. Ten z tyłu to 100% samiec i jajek napewno nigdy nie mial;)