Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy możecie mi pomóc w rozszyfrowaniu dość zawiłych parametrów ze strony dostawcy mojej kranówy ?

Nie bardzo wiem jak odczytać np. twardość.

Z góry dzięki za pomoc.

Plezi po pierwsze wcale nie mam pewności że Natolin jest zasilany z SUW Zakł Centrum a nie z SUW Praga a może do spółki z obu. Lepiej dla ciebie by było gdyby z Pragi :D mojej dzielnicy.

Ale przyjmując twoją wersję to ja widzę parę spraw ważnych dla Malawi.

- pH masz za niskie - 7,3 co prawda biologia podciągnie ale nie wiem czy do 7,6-7,7 da radę sama.

- twardość ogólną GH masz ponad 13 dH:(

- azotany NO3 - 6,4 mg/l :( :( :(

- jony amonu b.niskie :D :D :D

- metale ciężkie , mangan i pochodne ropy naftowej oraz chlorki - jak zwykle :( :(

zobacz te *** - woda odkażana dwutlenkiem chloru więc nic nie poczujesz bo bez zapachu a działa bakteriobójczo na naszą nitryfikację najdłużej i najsilniej ze wszystkich chlorów stosowanych w wodociągach. Powinieneś zawsze stosować nalewanie przez węgiel aktywny albo lać Seachem Prime lub Kordon AmQuel - inne uzdatniacze out.

Jak zwykle nie podają bo nie muszą tego co dla nas ważne- poziomu wapnia, magnezu, potasu oraz krzemionki co = okrzemki.

Tu masz parametry w Jeziorach Rowu Afrykańskiego więc łatwo porównać - tylko na jednostki zwracaj uwagę niektóre podanych w ug/l .

f3cd1e1cb8469a70med.jpg77c2c03086025688med.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Według mapki i informacji w spółdzielni mój blok przynależy do SUW Filtry

mapka.gif

Pewnie na dniach będę zalewał zbiornik, więc nie omieszkam we własnym zakresie zbadać wodę po zalaniu. Zobaczymy jak to się zacznie zmieniać z upływem czasu. Zostały mi dwa korpusy pochopnie zamówione, przed decyzją o "kaseciaku" , czytałem w innym poście jak opisujesz filtrowanie wody przed wlaniem do zbiornika. Zastanawiam się nad wykorzystaniem ich do pre-filtracji kranówki, tak jak sugerowałeś, wąż na prysznic i do zbiornika przez filtry.

Opublikowano
Zastanawiam się nad wykorzystaniem ich do pre-filtracji kranówki, tak jak sugerowałeś, wąż na prysznic i do zbiornika przez filtry.

Nie ma co się zastanawiać, najszybsza metoda i nie musisz lać już żadnych uzdatniaczy ;)