Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie odmiany FF osiągają takie rozmiary?Odmiana Red Dragon również?

AULONOCARA MALERI RED BURGUND to inna dieta,ciężko chyba będzie pogodzić z Harą i Magunga.

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów hoduje Labidochromis Hongi Super Red i może się wypowiedzieć?

Pytam bo juz mam taki mętlik z wyborem gatunku z odrobiną czerwieni i pomyślałem własnie o nim.

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak trudnym wyborem

Opublikowano

Mam tak :

1) Cynotilapia Hara Gallireya Reef. w bazie określony jako wszystkożerny

2) Msobo Magunga. w bazie określony jako wszystkożerny

3) Hongi jako roślinożerca

4) Maylandia Estherae Red Red w bazie określony jako wszystkożerny

5) Aulonocara Fire Fish w bazie określony jako mięsożerny choć forumowicze twierdzą inaczej

Co do punktu 3,4,5 to tylko jeden z nich biorę pod uwagę,ale chciałbym waszej rady żeby uniknąć kłopotów z hodowlą.

Opublikowano

Z powyższej listy wybierz jednego "pewniaka", który chciałbyś żeby u Ciebie pływał i do niego dobierzemy coś bo narazie temat puchnie nam strasznie, a nic z tego nie wynika

Opublikowano

Do pozycji nr 1 i 2 wybrałbym Metriaclima callainos (w takim zbiorniku jak Twój miałem podobny układ, z tym, że zamiast hara u mnie pływała afra Cobue). Metriaclima estherae red red to kawał kotleta i moim skromnym zdaniem do akwarium 240 l nie za bardzo będzie pasował pod względem osiąganych rozmiarów, a M. callainos to taki trochę subtelniejszy kuzyn ww. gatunku w pięknym opalizującym kolorze (chyba, że koniecznie się upierasz na pomarańczowy, ale i tak przy wyborze msobo będziesz miał piękne samiczki żółto-pomarańczowe).

Taki układ jak który się dość dobrze sprawdzał pod względem zachowania (ryby nie wchodziły sobie w drogę - M. callainos były w zasadzie oderwane od substratu, afra zaciekle pilnowała swojego rewiru i się nie zapędzała poza kontrolowany przez siebie obszar, a msobo egzystowało gdzieś pomiędzy tymi dwoma gatunkami). Poza tym przy takich gatunkach zniknie Ci problem diety bo te rybki będą dość dobrze dopasowane do siebie pod względem preferencji troficznych.