Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem zaczął się niedawno z jednym z samców ... Chodzi o to , że zaczął puchnąć ,łuski ma nastroszone i wywaliło mu gały z orbit ... To tego zauważyłem , że owy samiec nosi w pysku jakieś jaja ... Oczywiście nie przyjmuję pokarmu .... Puki co oddzieliłem osobnika do innego akwenu , ale niepokoją mnie te jaja w pysku ....Żeby nie było to na bank Samiec ...

Opublikowano

Tylko co te dane o których mówisz mają wspólnego z tym co się dzieje ....Ale dobra wszystkie parametry są w normie .... Chodzi mi tylko o to czy jest to możliwe , żeby samiec nosił jaja w pysku ? Bo ja z taka sytuacją się spotkałem pierwszy raz ... A hoduje ryby już od 20lat ... Chyba , że to jakiś pasożyt ? Tak na oko tych jaj jest 10 ... Kolor pomarańczowy ...

Opublikowano

Dane mogą mieć bardzo dużo wspólnego z tym, co się dzieje bo złe parametry wody mogą wpłynąć na to, że ryba choruje albo truje się w azotynach bądź amoniaku jeśli pada biologia, hodujesz ryby 20 lat, powinieneś to wiedzieć ;) poza tym taki jest egulamin działu więc jeśli chcesz pomocy i tutaj o nią prosisz to się dostosuj i podaj potrzebne parametry. Skoro nosi jaja to raczej nie jest samcem, może to dominująca samica i wybarwiła się jak samiec... Wrzuć jakieś zdjęcie tej ryby to będzie łatwiej coś powiedzieć bo po opisach to jak wróżenie z fusów.

Opublikowano

Parametry wody są w normie jak pisałem powyżej ... Sprawa dotyczy samca Labidochromis Hongi jest to jeden z 3 dominujących samców .... Jest to samiec z całą pewnością ... Gdyż nie posiadam samic tego gatunku ( efekt choroby w której padły wszystkie samice ) Dlatego dziwią mnie te jaja w pysku ... Co do pozostałych gromad ryb - ich zachowanie jest normalne ...

Opublikowano

Może w takim razie jest to najsłabszy z Twoich samców i został zatargany do reprodukcji :P takie rzeczy zdarzały się już kolegom, że dwa samce przystępowały do tarła, ale nie wiem jak było z noszeniem ikry...

Opublikowano

Najs ... Masz bardzo wyzwolone ryby. Gender w zbiorniku to nic strasznego możesz teraz dzieciom tłumaczyć,ze samczyk kocha samczyka :)

A tak na poważnie zamiast prorokować serio lepiej dołączyłbyś zdjęcie to pozwoli na postawienie diagnozy a nie polemizowanie.

Opublikowano

Opis objawów pasuje do posocznicy, w późnym stadium. Ikra w pysku? To dziwne ale mogą to być po prostu jakieś wybroczyny, chociaż te występują raczej na ciele niż wewnątrz chiciaż nidy nie zaglądałem rybom do pysków.

Opublikowano

Próbowałem zrobić jej fotkę ale się chowa .... Jak ją przenosiłem do 2 akw. To przyjrzałem się i na bank są to jakieś jaja. Co do zamiany samca w samicę to dość dziwne... No cóż puki co będę ją obserwował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.