Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pewnie po samej membranie jest lepiej. Ale wierzę Wam, po wypłacie kupię membranę i jak starczy kasy to i miernik tds.

Dzięki za wyprowadzenie z nieświadomości :)

Wysłane z telefonu

Spokojnie;) Moja membrana działa już szósty rok i jest ok. Chodzi o to żeby sprawdzić czy nadal jest skuteczna. Mierzyłeś jakieś parametry wody po RO? twardości , przewodność.
Opublikowano
Spokojnie;) Moja membrana działa już szósty rok i jest ok. Chodzi o to żeby sprawdzić czy nadal jest skuteczna. Mierzyłeś jakieś parametry wody po RO? twardości , przewodność.

Po membranie, mb20 i absorberze krzemianów wyszło:

pH ok 7,4 (jbl)

kH i gH 0,5 - 1 wg testów zooleka

Nic więcej zmierzyć nie mogę.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
To masz jakąś dziwną membranę. Najlepszej jakości działają max 4 lata.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ciekawe skąd te informacje.
Opublikowano
Ciekawe skąd te informacje.

Ja myślę, że najważniejsze to zmierzyć tds. A informacje to może być zwykła papka marketingowa ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Takie informacje są np. Tutaj i na wielu innych stronach zajmujących się systemami osmozy

http://www.axxe.pl/odwrocona-osmoza

Średni czas prawidłowo używanej membrany to 3-4 lata.

Poprzednią miałem rok i musiałem wymienić na Filmtec bo tds pokazywał w okolicach 9-10 jednostek. Tą mam 1,5 roku i jest około 1 jednostki.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post. Bawię się wodą o niskich twardościach od trzydziestu lat. Nie mierzy się wody z osmozy testami kH i gH bo wychodzą bzdury. Tylko TDS. Woda po przejściu przez filtr RO może mieć wartość TDS około 10 ( wszystko zależy od producenta i jakości ) , dlatego dodatkowo stosuje się żywice np. MB20 . Co ciekawe nawet takie doczyszczenie nie usuwa do końca krzemionki i dlatego można zastosować absorbent na krzemiany. Zastanawiam się tylko czy to ma sens. Czytam bardzo uważnie forum i wydaje mi się , że niektórzy przesadzają . ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś przyszedł miernik przepływowy tds oraz nowa membrana. Nie mam czasu go teraz instalować bo i filtr muszę w końcu na ścianie powiesić, ale na szybko zmierzyłem wodę w kranie i wychodzi ok 113, za membraną 16 a w beczce z wodą osmotyczną wychodzi z pomiaru 0. Woda w niej jest jeszcze po mb20 i absorberze krzemianów z Sery.

Czy to oznacza że membrana już do wymiany? Sam przepływ mi na razie nie przeszkadza, nie robię aż tak strasznych ilości wody.

Wysłane z telefonu