Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, ja nie pytam o sens przejścia na osmozę ani o alternatywę tylko jak się do tego zabrać. ;)

@Matik - on od razu zalał osmotyczną do przy zakładaniu akwarium.

@pablojogi - wydaje mi się, że to wyjaśniłem, ale napiszę jeszcze raz - męczą mnie okrzemki i ten sposób na ich pozbycie się uważam za dobry. I nie, nie znikną po jakimś czasie bo razem z wodą z kranu lecą olbrzymie ilości SiO2. U sąsiada już ponad rok jest akwarium i mają się świetnie. Mogę stosować absorbery krzemianów ale kosztowo wyjdzie podobnie jak nie drożej. I powtarzam - myślę też o krewetkarium. A co do wody - tak, to straszny koszt przy niecałych 3 zł za m3 wody ;)

@marcin1ja1 - MH to już nie ten biotop ;) Zresztą widzę u sąsiada, że leniwe są ;)

@devil102 - dzięki, myślę, że kostki NGBC dadzą radę ;)

@Paweł - wydawało mi się to dobrym posunięciem ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Wystarczy wpuścić 5 MH i po tygodniu będzie czysto jak po zalaniu.

To niestety nie jest prawda :(. Mieszkamy z Piotrem obok siebie, a co za tym idzie mamy tę samą wodę. Ja zdecydowałem się na MH i owszem, przez pierwszych kilka dni trochę przetarły głazy, ale potem nastąpił powrót okrzemek i kamienie znów są brązowo bure :(

Jedyną zaletą ich posiadania jest fakt, że z szyb nie muszę zbierać większej ilości glonu, bo tam w miarę dobrze czyszczą. A poza tym, to nie ten biotop.

Piotr, ja bym zrobił w tej kolejności:

1. zbił parametry absorberami, żeby zmniejszyć ilość i częstotliwość wody

2. zbił krzemian w akwa za pomocą kolejnego absorbera, jednego z tych, które wymieniłeś. Masz już doświadczenie, więc wiesz, że taka operacja się uda.

3. podmieniał przez 3 tygodnie 20% wody na osmotyczną.

4. po 3-4 tygodniach przeszedłbym na podmianę 10% raz/tydzień.

Ale, jak wiesz, ja się nie znam :)

Opublikowano
Ale, jak wiesz, ja się nie znam :)

Ja też nie, dlatego staram się słuchać mądrzejszych. Wiem już, że u nas ktoś ten etap przechodził, ale widocznie nie chce się ujawnić aby nie wyjść na laboranta. ;) Przecież pyski to twarde sztuki i każda woda będzie dobra ;)

W każdym razie chyba postąpię tak jak i on :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Mogę podpowiedzieć żeby po filtrze RO zamontować dodatkowy korpus tzw.DI z żywicą demineralizującą np. Amberlite MB20. Sama membrana osmotyczna nie usuwa całkowicie krzemianów. Można też w tym lub kolejnym korpusie użyć adsorbera krzemianów.

Opublikowano

Piotrze. Przeczytałem::) Ale chodzi mi tylko o stwierdzenie ,że MH to nie ten biotop . I tu się zgadzam . Tyle tylko ,że woda RO/DI to też nie ten biotop a jednak właśnie stosują ją niektórzy w tym biotopie . Mało tego ..okrzemki w tym biotopie w naturze też występują..Usunięcie ich też spowoduje określenie ,że to nie ten biotop bo przecież w naturze występują czyli usuwając je robimy jakby coś na przekór rzeczywistości w jeziorze Malawi:)

Chodziło mi jednym słowem o to ,że nie zgadzam się z określeniem ,że MH to nie ten biotop a woda RO/DI to ten biotop:) A tak naprawdę to jedno i drugie to nie ten nasz biotop. Tyle ,że skutecznie oczyszcza nasze akwa z jednokomórkowych glonów jakimi są okrzemki.

Opublikowano

Andrzej niestety nieskutecznie ;-) i mogę dołożyć zdjęcia mojego baniaka gdzie okrzyków do wyboru do koloru, a MH mam 7 szt. :)

Ja jestem żywo zainteresowany, co wyjdzie Piotrowi, bo pewnie za chwilę pójdę tą samą drogą.