Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio zauważyłem na moim glonojadzie białe kropki. Parametry wody w normie. Normalnie ma apetyt jedynie co zauważyłem to podpływa do góry jakby zaczerpnąć powietrza. Co to może być?

post-15433-14695721199062_thumb.jpg

Opublikowano

Nie to, żebym się znał, ale mi to bardziej wygląda na ospę rybią. Wejdź w google i wpisz obie choroby. Raz, że znajdziesz sporo porad o leczeniu a dwa porównasz sobie objawy u glonojada ze zdjęciami.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

A w jakich okolicznościach tego dostał? Często przy zmianie zbiornika tak się dzieje czyli przy przeprowadzce ryby i też mi to raczej na ospę wygląda czyli jeśli to ospa to temperatura do 30 stopni i poszukaj jakiegoś specyfiku bo tego pełno ja nie będę polecał konkretnego tylko najpierw musisz mieć pewność,że to ospa

-- dołączony post:

I dobrze natleniaj wode...:)

-- dołączony post:

Powiedz jaka masz jeszcze temperature w zbiorniku...pleśniawka jest troszke trudniejsza w leczeniu

Opublikowano

ja jednak stawiałbym na ospę . ichtio + zwyżka temp powinno pomóc . zrobiłbym to w miarę szybko bo jak rozumiem inni mieszkańcy akwa jeszcze bez widocznych objawów.

Opublikowano

Potwierdzam, że to typowa ospa. Jeżeli masz gatunki, które wytrzymają temperaturę 29-30 stopni przez około tydzień, to obędzie się bez wlewania chemii do wody. Ostatnio zostałem uszczęśliwiony przy zakupie pyśkiem z ospą. Podwyższenie temperatury i podtrzymanie jej przez 6 dni ostatecznie usunęło problem.

Dla kulorzęstka temperatura powyżej 29 stopni skraca bardzo czas inkubacji i nie umożliwia mu zmianę żywiciela i powstania kolejnego pokolenia.