Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Po 20 latach wracam do akwarystyki i oczywiście do pyszczakow

Wymiary zbiornika jak w tytule strasznie nietypowe , ale takie muszą być taki blat.

Zbiornik będzie miał dostęp do świeżej wody pod akwarium mam zawór.

I tu pytanie o filtracje myślę o narurowym lecz mam tylko 96cm długości szafka i wysokość 70 głębokość 45 cm.

Pompa to 25 40 Leszno Max pobiera 22 w (czyli alfa 2) Czy waszym zdaniem zmieszcze 2 narurowce szeregowo pompa i 3 równolegle z bypasem ? Co w biologii włożyć ? Czy to wystarczy jako mechanik i biolog ? Najlepiej jeszcze grzałka przepływ by mi się przydała ale to pewnie przepływ zmniejsza ? Całość na 3/4 cała i na końcu rozdzielone na 2 - 1/2 cała żeby zwiększyć ciśnienie po rozdzieleniu na 2 wyloty no i myślę żeby założyć z jednego wylotu tego niżej dodatkowe napowietrzanie .

Proszę o wasze opinie i sugestie.

Opublikowano

Jak masz mało miejsca to może dwa korpusy jako prefiltr i kubełek na biologię? Są tu osoby na forum mające taki układ.

Skoro szafka ma 96 a akwa 164 to rozumiem, że blat wisi po bokach? Nie boisz się, że te boki "opadną" z czasem i będziesz miał spore naprężenia na dno?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Blat jest podparty w 4 miejscach wiec spoko. nietypowa zabudowa jest wrzucę później foto

Pompa zawsze wydajniejsza muszę pomierzyć filtry narurowe zrobić szablon szafki i będę cudował

Opublikowano

Witam

Po rozmowie z kilkoma osobami z forum okazuje się że narurowca mogę nie zmieścić w szafce o wymiarach

ostatecznych

Szer 900

Wys 730

Gł 400mm

Wymiary szafki po wzmocnieniu.

Czy narurowca mogę zrobić dwupoziomowego ?

Co myślicie ? Cieszyłem się już 22 waty w maxie pompa miała pobierać a tu może się okazać że filtr jakiej kubeł będzie w szafce. Ile zajmują 3 narurowce w szeregu ?

Opublikowano

tak kolego ale dwa mechaniki równolegle przed pompą, biologia raczej za pompą. Nie licz również że jeden korpus z biologią uciągnie taki zbiornik. Niestety cudów nie ma.