Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiłem włoski filtr SICCE Shark ADV 800l/h

Wiekszego nie bylo w sklepie.

Do tego testy NH3 NH4+

Wyciagnalem aktywny wegiel z tetry 700 i zasypalem ceramiką dwa kosze.

testy wykazały 0,25 mg NH3/NH4+

PH 8,0

Opublikowano
Jade do sklepu po testy i po filtr 1000l/h mechaniczny

...ja jednak proponuję 2000l/h . Jeżeli będzie Circulator Aquael 2000 to ma regulację przepływu ( filtr Aquael 2000 też ma). Uwierz mi ,że 2000 nie będzie wcale zbyt silny.Będzie ok.

...nie zauważyłem ,że już kupiłeś:)

Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli pisząc "wir" bo ja w 120x50 mam wspomnianego przez Andrzeja Aquaela i takiego zjawiska na pełnej przepustnicy nie mam ;) cyrkulacja musi być solidna, sam zauważysz, że Twoje ryby będą się ustawiać pod prąd, a nie tam, gdzie mają spokój. Ten filtr, który kupiłeś może zwyczajnie nie spełniać swojej roli w takim zbiorniku...

Opublikowano

Wziałem na próbę dwa pyszczaki samce jeden rdzawy drugi niebieski,

zauwazylem u niebieskiego dziwne zachowanie, jakby sie kolysał i czasami ociera sie bokiem o piasek czy skałę. ocieranie nie jest czeste ale kolysanie czeste.

oto film, zaznaczam ze pysiek nie lubi byc filmowany i sie chowa.

Pyszczak niebieski kolysanie sie ocieranie 888977 - YouTube

Opublikowano
Nie chciałbym zrobić z akwarium pralki z wirowaniem

...jaka pralka jaki wir? Ale nie będę Ciebie przekonywał..sam doświadczysz to będziesz to inaczej postrzegał;)

-- dołączony post:

Co robić dalej, ile czekać na dojrzenie zbiornika, skad bede wiedział że dojrzał, kiedy wpuscic ryby no i ze wzgledu na to ze jestem początkującym Malawistą prosiłbym o podanie kilku przykładowych bezkolizyjnych obsad pyszczaków bo szkoda by bylo sluchac sprzedawców... Wolę zaufać Wam drodzy koledzy

...ten post napisałeś 23 lutego a 25 lutego pokazujesz już wpuszczone ryby? Ciekawe jak długo "pracuje" Twoje akwarium i czy jest na tyle dojrzałe ,że wpuściłeś ryby?

-- dołączony post:

zauwazylem u niebieskiego dziwne zachowanie, jakby sie kolysał i czasami ociera sie bokiem o piasek czy skałę. ocieranie nie jest czeste ale kolysanie czeste.

...to może być efekt tego ,że wpuściłeś do niedojrzałego akwa .Ale może się mylę bo nie wiem jak długo ono " pracuje" i czy jest dojrzałe. Musisz znać gatunek ryb który chcesz hodować . Po określeniu "niebieski" trudno będzie Ci coś na jej temat powiedzieć.

Opublikowano

odpowiedź na Twoje pytanie - "testy wykazały 0,25 mg NH3/NH4+"