Skocz do zawartości

Oświetlenie oraz pokrywa w Malawi - 120x50x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja zrobiłem pokrywę z profili aluminowych, tych do paneli z tym, że zastosowałem dwa, ceownik na szybę, kontownik nagórę, wysokość wyszła sama 6cm, przekryte plexi 2mm, oświetlenie na zwykłych profilach plastikowych oraz diody 5630 samsung. pokrywa wyszła super, a całość kosztowała ok 120-140zl bez oświetlenia oczywiście a najlepsze jest to, że mam peły dostęp do zbiornika, profile przesuwam i mam nawet doswietlone jak coś dłubie. Kwestia przejść sie do majstra...

Opublikowano

jesli chcesz pokarze ci dokładnie jakie profile urzyłem, i jak łączyłem, całość zajeła mi jakieś 3godziny, ale dopiero jutro, teraz nie mam jak zdjęć zrobić. trzeba szlifierkę kątową.

Opublikowano

Witaj Koper85 moglbys wrzucic jakies fotki z budowy tej pokrywy bo wyglada obiecujaco:D :D mam standardowa ale mysle cos zrobic swojego.pozdro

Opublikowano

zdjęć z budowy nie mam, poprostu zrobiłem i juz:) nie da sie tej obudowy zrobić na akwarium profilowym, przynajmniej nie przy tych listwach. Użyłem listwy o profilu U, z jednej strony ma 2cm, z drugiej 3 tej ładnej, szerokość 8mm z małym chaczkiem, idealnie pasuje na szkiełko 8mm. pod listwe dałem pasek pianki grubości ok 1mm tak na wszelki wypadek. Listwe ładnie dopasowałem do akwarium, ważne jest dokładne docięcie na rogach żeby ładnie wyglądało, dopasować ja trzeba na całe szkło, ja musiałem jeszcze ciąć wzdluż ok 1cm na wzmocnienia. Następanie listwa kątownik o wymiarach 3x3cm, docięta na wymiar i przyklejona (na taśnie dwustronnej:)) do listwy U, na góre. Ze ścinków Kątownika wyciałem kawałki na 2,6cm i wkleiłem na rogach od środka dla zwnocnienia i po dwa na długości jako podpora plexi. Plexi 2mm na wierzch i gotowe:) ja portywe robiłem gdy akwarium jeszcze stało ni zalane w piwnicy, łatwiej wtedy wszystko spasować, aha po cięci szlifieka na aluminium zostaną frendzle, trzeba je zebrać nozykiem do tapet. Załączam zdjęcia profili i pokrywy.

post-15047-14695721338543_thumb.jpg

post-15047-14695721341439_thumb.jpg

post-15047-14695721345434_thumb.jpg

post-15047-1469572137299_thumb.jpg

post-15047-14695721376945_thumb.jpg

post-15047-14695721380977_thumb.jpg