Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku chciałem się przywitać, jako że jest to mój pierwszy post... Także witam!

Próbuje stworzyć system filtracji do akwarium o wymiarach 120x50x50 (tak w przybliżeniu, gdyż firma wykonująca zabudowę postanowiła trochę się pomylić... i wyszło całkiem inaczej).

Niestety nie zdecydowałem się jeszcze na obsadę, ale zdecydowanie ma to być akwarium dekoracyjne ze spora ilością roślin.

Projekt w tej chwili wygląda tak:

Chcę to wszystko upchnąć w prawej części szafki, gdyż środkowa jest już zagospodarowana, a po prawej chcę umieścić dodatkowy zbiornik i denitryfikator, ale to później...

Całość ma wyglądać tak:

- render projektu

- tak ostatecznie wygląda wnęka na zbiornik, niestety nie udało się pozostawić całkowicie odsłoniętego boku

Hydraulika będzie przeprowadzona przez szafe (do prawej) i do akwarium.

Dokładniejszy opis:

Zasilanie planowałem zrobić z rur o śr. 40mm, a za trójnikiem redukcja do 32 albo 25mm, zawór (z możliwością rozkręcenia/rozłączenia) ostateczne połączenie z filtrem ma być wykonane z elastycznej rury (takiej stosowanej w oczkach wodnych).

Następnym elementem ma być filtr kubełkowy służący do filtracji zarówno fizycznej jak i biologicznej. wkłady to kolejno: gąbka, włóknina, węgiel aktywny, i reszta to biobale albo ceramika. Zbiornik wykonany z plexi o grubości 5mm, możliwe że wzmocnię narożniki jakimiś profilami, ale wydaje się to zbędne. Wieko mocowane przy pomocy śrub i uszczelki (od dołu i od góry podkładki z płaskownika)

Z dołu filtra wodę zasysać ma pompa i tłoczyć do zbiornika w którym znajdować się będą grzałki. połączenie pompy również zrealizowane ma być przy pomocy węża. W celu ewentualnej wymiany grzałki w zbiorniku przewidziany jest otwór rewizyjny z 2" gwintem (z systemu rur PP)

Ze zbiornika woda do akwarium powracać będzie 4 oddzielnymi obwodami:

- obwód ze sterylizatorem UV. Sterylizator ze świetlówką 9W firmy Tetra pond (używałem go w oczku wodnym). Przy świetlówce 9W aby zabić bakterie i glony przepływ powinien wynosić około 200l/h im mniej tym lepiej. Szybkość przepływu regulowana będzie zaworem (5)

- obwód z dyfuzorem CO2 - dyfuzor stworzony w oparciu o korpusy filtrów na-rurowych - chyba nie ma o czym tu się rozpisywać.... Przepływem można sterować zaworem (3)

- obwód dodatkowego filtra - pomyślałem o zastosowaniu filtra FBF jako dodatkowej filtracji biologicznej. Nie wiem czy jest sens przy tej pojemności filtra kubełkowego... Podobnie jak poprzednio przepływem można sterować zaworem

- ostatni obwód to bezpośredni powrót do akwarium, możliwe że będzie całkowicie zakręcony...

cały układ ma być zasilany pompą której używałem w oczku wodnym. Posiadam kilka takich pomp o różnych wydajnościach (od 2000 do 7600) myślałem o zastosowaniu pompy o najwyższej wydajności, wydajności i tak sporo spadnie w takim układzie....

Mam kilka pytań do bardziej zaawansowanych akwarystów.

1. Czy reaktor CO2 może znajdowac się wewnątrz FBF? Czy bakterie przeżyją w takim układzie?

2. Starałem się stosować zawory tak aby możliwa była w miarę prosta konserwacja filtrów. Ale może coś przeoczyłem, albo z czymś przesadziłem.

3. czy warto dawać dodatkowe złączni skręcane dla obwodów FBF, reaktora, i UV ? wolałbym cać to na stałe i ewentualnie później uciąć i wstawić złączke... bo raczej nie będzie potrzeby demontowania korpusów filtrów i lampy UV

4. Jakie średnice rur zastosować? planowałem na zasilaniu dać 32mm, przy pompie 25mm a powrót 20mm (u tak są 4 obwody)

Jakieś rady, pomysły? jestem otwarty na krytykę, wole to zaprojektować od nowa niż później zmontować i się denerwować że nie funkcjonuje poprawnie.

PS

Nie wiem czy to dobry dział, ale przeglądając trafiłem na podobne tematy i stwierdziłem że będzie pasować.

post-15919-14695721013573_thumb.png

post-15919-14695721015251_thumb.jpg

post-15919-14695721054311_thumb.jpg

post-15919-14695721063899_thumb.png

post-15919-14695721065248_thumb.png