Skocz do zawartości

Zmiana parametrów kh i gh po soli cichlid lake salt.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie odnośnie moich nowych parametrów po zastosowaniu soli "seachem cichlid lake salt". Moja kranówka jest miękka więc zawsze stosowałam sodę do podniesienia kh i gh ale zdecydowałam się ostatnio na zakup powyższej soli i zastosowałam ją według zaleceń.

Kh miałam zawsze około 12/13 a gh 6/7 a teraz po dodaniu soli zmieniło mi się na odwrót czyli kh 7 a gh 17 i zastanawiam się czy tak zostawić cz coś zmienić, jak myślicie?

Reszta parametrów to: no2=0 no3=5/10 (testy kropelkowe jbl) ph= 7,8 test zoolek.

Dodam, że pysiów nie ma teraz w głównym zbiorniku, bo ostanio zmieniłam obsadę i kupiłam dwa tygodnie temu nową obsadę, ale zauważyłam u niektórych, brak apetytu i ocieranie się, więc od trzech dni stosuję im terapię w leku omniforte i dodatkowo dodałam metronidazol w dawce 3g na 100 l wody w akwarium 250l.

Czterdzieści odsłon i nikt się nie wypowie :) ?

Opublikowano

Szczerze jeżeli miałaś kh około 12 a gh 7 to niepotrzebnie dawałaś sól. Najważniejszym parametrem który Ciebie interesuje to pH i tutaj minimum to 7.8.

Tak jeszcze nadmieniając kh i gh to czy na wejściu do domu jest jakiś zmiękczacz wody? Bo standardowe testy powinny pokazać zawsze gh wyższe od kh. Jeśli jednak jest jakaś żywica zmiękczająca wodę to testy oczywiście pokazywać takie dziwy jak gh<kh.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie nie mam nic takiego co by zmiękczało wodę.

Sól kupiłam bo wyczytałam, że dostarcza wodzie dodatkowe makroelementy oraz pierwiastki śladowe i jest przeznaczona dla pielęgnic z j. Malawi i Tanganiki, a nie wiem czy stosowanie sody na dłuższą metę nie będzie miało jakiegoś złego wpływu na pysie.

Jeszcze przez jakieś trzy dni będę je leczyła, więc na razie będę robić codziennie pomiary, może się będą zmieniać,a jak nie to co zrobić?

Opublikowano
a nie wiem czy stosowanie sody na dłuższą metę nie będzie miało jakiegoś złego wpływu na pysie.

Stosuje od jakiś 6-7lat i żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem ;) ważne,aby ph stopniowo podnosić,a nie nawalić ile się da.Trzeba też pamiętać o kh bo rośnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja natomiast sól Seachem polecam. Zacząłem stosować od niedawna i zauważyłem zmianę zachowania moich pysi na plus. Zdecydowanie mniej się ocierają i pływają jakoś żwawiej. Pamiętajmy, że prócz stabilizowania PH, KH i GH sól ta dostarcza rybą wiele składników mineralnych, które nie koniecznie występują w naszej kranówie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli może zrobię tak, dopóki nie ma pysiów w akwarium, to podmienię wodę, tak aby spadło trochę gh i buferem albo sodą podniosę kh tak do 12.

Co o tym sądzicie?

Mierzyłam przed chwilą wodę , i parametry dzisiaj wyszły tak,

kranówka :

ph 7,3/7,5 no3 1 kh 10 gh 6

Akwarium dzisiaj trochę się zmieniło :

ph 7,8 no3 5 kh dźwignęło się do 9/10 gh spadło o dwa czyli 15.