Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,ale nikt tu nie napisał,że zrobi jakąś szkodę 2-4h. wyłączony filtr :P każdy zbiornik jest inny,nitryfikacyjne nie są przecież tylko w filtrach :) resztę eljot już napisał ;) to co Ja miałem zamiar napisać.

Opublikowano

Oprę się na doświadczeniach kolegów z forum, czyli to co wyczytałem. To jest to co ja bym zrobił na Twoim miejscu.

Masz pompkę hydora, ona ciągnie ze 2-3W. Umieść ja w akwarium, pod lustrem wody. Za wylotem wody z głowicy umieść ceramikę w jakiejś siatce z dużymi oczkami, aby prąd wody ją omywał. Większość czasu UPS powinien pociągnąć pompkę i powinno być ok.

Zaznaczam, że opieram się na wyczytanych poradach jak ktoś miał oddać kubełek na gwarancję.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Dziękuję, za uwagi. Na ich podstawie i tego co w międzyczasie sam wymyśliłem myślę, że zrobię to w następujący sposób.

U mnie oba kubełki pracują jako filtry biologiczne. Odłączę starego fluvala ponieważ jest bardziej prądożerny.

Pod UPS'a podłączę Tetrę poprzez timer, którego używam do sterowania oświetleniem.

Ma podziałkę 15 minutową. Ustawię jeden cykl pracy (15 minut) i jeden cykl (15 minut) wyłączenie. Tak aż do rana.

UPS ustawię aby po rozładowanie nie podjął automatycznie pracy po powrocie zasilania. Jak UPS padnie, przestanie działać timer więc będę wiedział o której przestał pracować filtr.

Jeśli to będzie powiedzmy powyżej 2 godzin to ten filtr również przepłuczę po powrocie zasilania. Jeśli mniej nic nie będę z tym robił.

Starszego fluvala wyłączę, wkłady przepłuczę w wodzie z akwarium i pozostawię w wiaderku z wodą akwariową. Woda będzie miała jakąś szansę na wymianę gazową. Usunięty będzie z filtra brud, który mógłby zacząć gnić. Jednocześnie myślę, że w ten sposób biologia w wkładach nie powinna ucierpieć.

Po powrocie zasilania uruchomię filtr.

Mam nadzieję, że to wystarczy :)

Opublikowano
To już umieść tą ceramikę w akwarium na wylocie z kubełka :)

Wysłane z telefonu

Musiałbym trochę przemeblować kamienie, zobaczę jak to wyjdzie. Nie wiem czy się zmieści :)

Tak więc wszystko wygląda ok. :)

Przerwa w dostawie była, krótsza niż zapowiadana. Nie widać zmian w zachowaniu ryb.

Do akwarium dostało się trochę syfu z filtra, który chodził w cyklu 15 minut pracy 15 minut wyłączenia. Mimo prefiltru na wlocie coś tam musiało się dostać do środka i zostało wrzucone do wody przy cyklicznych startach filtru. Baterie UPS'a wystarczyły.

Fluval został przepłukany i uruchomiony.

Wieczorem standardowa podmiana, sprawdzę też parametry wody.

Opublikowano
Mimo prefiltru na wlocie coś tam musiało się dostać do środka i zostało wrzucone do wody

Najczęściej jest to syf który osiadł na wężach lub w samym kubełku. To najnormalniejsza sprawa kiedy wyłączasz i włączasz kubełek. oczywiście w żaden sposób jest to nie groźne dla życia w akwarium pod warunkiem że kubełek kilka godzin nie pracował wtedy ten syf to będą obumarłe bakterie i w ten sposób możesz zachwiać biologia w akwarium. Jak by taka sytuacja wystąpiła u ciebie to po prostu pierwsze 10-20l wody zlej z włączonego kubełka do wiadra (robisz płukanie kubełka), potem normalnie puść wypływ z kubła do akwarium.

Opublikowano
Najczęściej jest to syf który osiadł na wężach lub w samym kubełku. To najnormalniejsza sprawa kiedy wyłączasz i włączasz kubełek.

Wiem, węże mam do przeczyszczenia, jakoś nie mogę się do tego zabrać :)