Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moje piszą wierszyki świderkami na szybie, masują sobie plecy, i śpiewają podczas przerwy śniadaniowej w pracy...chodź ostatnio mniej czytają...

No dobra wydało się - nauczyłem swoje pielęgnice recytować Rotę i to w trzech językach ;-)

Opublikowano

Ja podzielam zdanie stan'a to tylko instynkt i powiązanie domowników z "manna z nieba" Jeśli poruszyliśmy ten temat to moje ryby przy każdym podejściu albo ruszeniu się w pomieszczeniu wyraźnie ekscytują się. Wnioskuje to po intensywności barw np: samców dostają kolory jak przy wdzięczeniu się do samic:cool:

Często ludzie nadają cechy ludzkie zwierzętom czy przedmiotom. Co samo w sobie nie jest niczym złym, gdy z tym się nie przegina. Wiele czasu i wysiłku poświęcamy by akwarium było piękne i zdrowe. Więc miło myśleć sobie że ryby cieszą się na nasz widok :P pozdrawiam.

Opublikowano

Czy instynktem można nazwać strach, plochliwosc, stres, terytorialnosc, opiekunczosc itd? Jest to szereg zachowań wskazujący jako ze ryby myślą, bo fizycznie mają mózg. Dlaczego więc miały by się nie "cieszyc" nie dosłownie.Mamy przykład. Dlaczego rybą nie atakuje silniejszego osobnika, bo "mysli"nie dosłownie jak człowiek, ale wie ze nie ma szans i dostanie baty.Ha powiedziałbym nawet że przewidują.

Opublikowano
Czy instynktem można nazwać strach, plochliwosc, stres, terytorialnosc, opiekunczosc itd?

Tak , to jest swojego rodzaju instynkt , a nie w pełni zamierzone działania. W żadne sposób nie możemy tego przyrównać do inteligencji, a już na pewno nie można mówić o odruchach ludzkich jak radość. To że płyną ryby do nas jest nic innego jak odruch głodu i kojarzenie faktów to coś wielkiego to = smaczne darmowe żarcie. Nie wspominając tego, że w akwarium jest silna konkurencja pokarmowa na małym obszarze co dodatkowo wzmaga ruch przy akwarium.

Ryby to na prawdę proste zwierzęta i nie przypisujmy im ludzkich cech ;-)

Opublikowano

Absolutnie nie zgadzam się z Tobą. Są to zachowania(fakt nie na miarę myślenia czy inteligencji) ale swego rodzaju zamierzone ruchy.Jak zwykle cześć forumowiczów ma się za doktorów z dziedziny malawi, biologii a resztę ma za matołow i w swoim gronie legalnie się z nich nabija.

Opublikowano

Nie jestem żadnym doktorem i z nikogo się nie nabijam, a tym bardziej nie mam za matoła - poluzuj bo pisząc tak brniesz w zaułek i próbujesz robić z siebie ofiarę.

Pewnie, że ryby to nie bakterie, i to że mają jakieś odruchy zamierzone jak choćby polowanie (zasadzka) to nie ma to nic wspólnego z inteligencją, a jedynie wrodzonym lub nabytym instynktem i nie ma co przypisywać im jak w temacie radości itp. cech ludzkich i o tym pisałem. Prostym przykładem jest choćby N.livingstoni który poluje udając martwą nadgniłą rybę ( kamuflaż mu to umożliwia) i pomimo tego, że nigdy nie podpatrzył tego od innych współbratymców na wolności to jednak w akwarium w ten sposób próbuje polować. I to jest nic innego jak instynkt samozachowawczy który ma już nabyty, a nie się go uczy. Inkubowanie ryb to też nie inteligencja czy zachowanie zamierzone, to wbudowany w samicy instynkt samozachowawczy ( prokreacja) to samo samiec kiedy buduje gniazdo itd, itd.

Opublikowano

Dobrze już prawie wszystko jasne.Nie było pisane o cechach ludzkich a o zwierzęcych. To jeszcze wytłumacz czemu słabsza ryba nie odważy się atakować silniejszej."strach"to tez instynkt?