Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka myśl mi przyszła do głowy,czy nasze rybki okazują radość?jeśli tak to jak tak jak ?Pies gdy widzi swojego Pana to merda ogonem,a jak jest z pysiami?

Opublikowano

pysie zbliżają się do przedniej szyby lub bocznej w zależności gdzie się znajduje właściciel to też sposób wyrażania przez nich radości:-)

Opublikowano
pysie zbliżają się do przedniej szyby lub bocznej w zależności gdzie się znajduje właściciel to też sposób wyrażania przez nich radości:-)

A radość wiąże się tylko z tym, że właściciel zaraz może nasypać żarcie. :)

Opublikowano
A radość wiąże się tylko z tym, że właściciel zaraz może nasypać żarcie.

Dokładnie ! Rybska to ,,proste" zwierzęta kierujące się jedynie instynktem i nie wykazują żadnej radości bo widzą właściciela ;-)

Opublikowano
Dokładnie ! Rybska to ,,proste" zwierzęta kierujące się jedynie instynktem i nie wykazują żadnej radości bo widzą właściciela ;-)

Nie zgadzam się z Tobą... Akurat pielęgnice nie są takie proste, na co wskazywać może kwestia inkubacji i pielęgnacji młodych oraz to jak się zachowują społecznie. Fakt, że podpływają do szyby gdy widzą opiekuna też nie jest obojętny. W końcu nauczyły się, że człowiek=jedzonko a to już coś. ;)

Opublikowano

Ta ale co ma to wspólnego z radością czy tego typu zachowaniami ? Przecież podpływają bo nauczyły się (kojarzą) to cos co podchodzi z lecącym żarciem do wody. Analogiczna sytuacje mam w pracy w ogólnym akwarium gdzie neonki , mieczyki itp. lecą do szyby jak mnie widzą żeby pojeść ;-).

Błagam nie dorabiajmy ideologi to tylko zwykły instynkt i nic więcej.

Opublikowano

U mnie to wygląda tak, że jak wchodzę do pokoju, albo jestem koło szyby to ryby podpływają bliżej. Ale jak widzą że sięgam do szuflady w szafce na przeciwko akwarium, gdzie trzymam żarcie, to wtedy w akwarium już jest młyn bo wiedzą że karmienie ;).

Opublikowano

moje piszą wierszyki świderkami na szybie, masują sobie plecy, i śpiewają podczas przerwy śniadaniowej w pracy...chodź ostatnio mniej czytają...