Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jak na razie od ponad 3 lat posiadam baniak wielogatunkowy i powoli chciałbym przejść do Malawi. Akwarium posiadam 120x50x40 profilowane, filtr kubełkowy Hagen Elite Crystal Flo 80, grzałka Aquael 200W, oświetlenie Sylvania Aquastar 54W + Sylvania Grolux 54W.

Piasku zakupiłem już w OBI 40kg, jestem na etapie szukania kamieni (coś mi się wydaje, że będzie to gnejs).

W dotychczasowym baniaku posiadam korzeń tylko własnie nie wiem czy mogę go wykorzystać, niektórzy pozwalają, a niektórzy nie. Czy gdyby był w zbiorniku to mógłby mieć na sobie mecz jawajski? Anubiasy? e4ed24eb1ecc6b1e.html Czy mogę coś wykorzystać z tego baniaka? Myślę jeszcze nad obsadą ale to pewnie zapytam w innym dziale.

Pozdrawiam

Zdjęcie baniaka

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4ed24eb1ecc6b1e.html

Opublikowano
W dotychczasowym baniaku posiadam korzeń tylko własnie nie wiem czy mogę go wykorzystać, niektórzy pozwalają, a niektórzy nie. Czy gdyby był w zbiorniku to mógłby mieć na sobie mecz jawajski? Anubiasy?

Witam, mały korzonek w malawi nie zaszkodzi, byle nie zakwaszał wody. Ten twój obawiam się, że nie spełnia tych warunków ;).

Co do roślin to mech zapewne zostanie rozszarpany a anubias z czasem zarośnie glonem i już ładny nie będzie :(.

Opublikowano

oświetlenie do zmiany.. 108W to przesada

do tego co masz przydałby się jeszcze jakiś mocny filtr wewnętrzny. na samym kuble daleko nie zajedziesz

Opublikowano

Myślałem właśnie, żeby kubełka zostawić jako biologa a dołożyć np aquael unifilter 750 uv lub tetra tec in 800 każda z nich ma wydajność 800l/h i byłby jako mechaniczny. Takie cosik powinno być w porządku?

Opublikowano

Czyli nie ma znaczenia, że byłyby 2 filtry 800l/h każdy czyli przepływ ogólnie 1600l/h. Czy tak liczyć nie mogę i będę musiał potwora zakupić? Chciałbym jak najmniejszym kosztem bo mnie żona rozlicza;)