Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój zbiornik to 126l, obsada startowa to 1+4 saulosi. Po roku w wyniku, chorób i różnych zdarzeń losowych w tej chwili mam w zbiorniku tylko 2szt z dorosłych samic 7-8cm i ok 14 młodych ryb (z jednego miotu). Wśród młodych już widać min. 2 samców ok. 4-5cm.

Niedługo planuję redukcję wraz z przesiadką na większy zbiornik i zastanawiam się, co zrobić. Czy powinienem odłowić te 2x dorosłe samice i pozwolić na swobodne ustanowienie hierarchii wśród młodych (jeden samiec już prawie się wybarwia)? Czy mogę odłowić najsłabsze osobniki i dorosłe zostawić w spokoju (tak bym wolał z sentymentu)?

Opublikowano
Witam

Mój zbiornik to 126l, obsada startowa to 1+4 saulosi. Po roku w wyniku, chorób i różnych zdarzeń losowych w tej chwili mam w zbiorniku tylko 2szt z dorosłych samic 7-8cm i ok 14 młodych ryb (z jednego miotu). Wśród młodych już widać min. 2 samców ok. 4-5cm.

Niedługo planuję redukcję wraz z przesiadką na większy zbiornik i zastanawiam się, co zrobić. Czy powinienem odłowić te 2x dorosłe samice i pozwolić na swobodne ustanowienie hierarchii wśród młodych (jeden samiec już prawie się wybarwia)? Czy mogę odłowić najsłabsze osobniki i dorosłe zostawić w spokoju (tak bym wolał z sentymentu)?

Najlepiej odłowić młodzież i zaopatrzyć się w świeżą "krew" ;) no chyba,że chcesz ryzykować? .

Opublikowano
Może wyrośnie coś fajnego

Może,ale co dalej ?"ojciec-córka" i takie tam :P wszystko zależy od podejścia do życia ;) .Ja jestem zdania,że nie powinno się robić takich eksperymentów,a tym bardziej doradzać innym takiego postępowania.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czy mariuszes wspominał coś o rozpoczęciu hodowli? Nie widziałem takiego wpisu, więc może sobie wybrać dowolną opcję.

Ale,że co ? o co chodzi z tą hodowlą? czy będzie tego chciał czy nie ryby i tak będą się trzeć(jeżeli będą odpowiednie warunki),a co za tym idzie może dochodzić do opisywanych wyżej przypadków.Niech autor robi co chce-to są tylko osobiste opinie,ale jeżeli coś robić to porządnie i nie ilościowo,a jakościowo.

Opublikowano

mariuszes - moja propozycja jest taka:

Zostaw sobie wszystkie młode ryby i docelowo 4-6 samic, a w międzyczasie załatw ( nawet u kolegów z KM ) samca F1.

Będziesz miał wtedy super stado i zdobyte niewielkim kosztem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie planuje dalszego rozrodu bo i tak ilośc jest już dość spora, a za bardzo nie chce mi sie wierzyć ze ewentualny narybek przeżył by w zbiorniku bez mojej pomocy. Bardziej chodziło mi o to czy nie odłowić dorosłych samic bo to one przyjmują role alfy i być może ograniczają tempo wybarwienia samców.