Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czemu przednia i tylna ścianka są dłuższe?

Wysłane z telefonu

Błędy w projekcie :) Na początku miałem pomysł na inny montaż całości, i tego nie skorygowałem. Taka cena za pośpiech. Przy drugiej pokrywie więcej czasu poświęcę na obliczenia:rolleyes:

Opublikowano

Właśnie skończyłem podłączać oświetlenie LED. Zrobiłem tak jak koledzy podpowiedzieli, czyli dwa rzędy białych z przodu i jeden rząd RGB z tyłu. Wszystko pobiera ok 30W, tak więc dość oszczędnie.

Oto efekty mojej pracy.

post-15808-14695721286395_thumb.jpg

Opublikowano

fajne, a ten termometr w pokrywie, to będzie miał jakiś czujnik w wodzie, że będzie wyświetlał temp. wody ?

Opublikowano
fajne, a ten termometr w pokrywie, to będzie miał jakiś czujnik w wodzie, że będzie wyświetlał temp. wody ?

Termometr w obudowie ma przewód ok 1 m, który na końcu ma czujnik pomiarowy. Muszę tylko w narożniku przykleić go silikonem jakoś estetycznie i wyprowadzić ten czujnik gdzieś gdzie ...

No właśnie gdzie? Przy szybie czy gdzieś koło kamienia? Z tyłu leży grzałka, więc odpada.

No dobra nie przykleję kabla w narożniku bo nie będę mógł zdjąć obudowy. hehe

Opublikowano

Piasek dojechał i już po płukaniu leży w akwarium. Doszły mniejsze kamienie, które moja córcia poukładała po swojemu bo jak tłumaczy "rybki muszą mieć stolik i pufę, no i domek bo w jeziorze na pewno by tak miały" Niech dziecko też ma swój udział w projekcie, który jest w końcu rodzinny. Jeśli chodzi o piasek to jest to grys dolomitowy o frakcji 1-2 mm. Mam nadzieję, że po zalaniu nie zrobi mi się woda w kolorze kawy z mlekiem, bo podczas płukania taki własnie kolor był i ciężko było się go pozbyć.

Tak wygląda chyba już gotowa aranżacja moja i córki, no i trochę żony.

Muszę jeszcze coś wymyślić z tym kablem od termometru i powinno być git :)

post-15808-14695721417305_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Chciałbym prosić Was o pomoc, gdyż na dniach chcę zalewać akwarium woda i nie mam pojęcia czego użyć z tego co dostałem od kolegi. Według mnie wszystko jest to samo tylko w innym opakowaniu :)

A może powinienem kupic coś innego?

post-15808-14695721429209_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Zalałem wczoraj akwarium a przed chwila robiłem testy:

NO3 - 0

NO2 - 0

GH - > 21

KH - między 15 a 20

PH - 7,2

CI2 - 0,8

Jakie działania powinienem teraz podjąć? Nie za bardzo wiem od czego zacząć.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Po pierwsze potrzebujesz bakterii nitrifikacyjnych, idź do akwarystycznego i kup te bakterie

dodatkowo albo poproś o gąbkę używaną z akwarium, którą przepłuczesz w swoim akwarium

do tego aby bakterie nie zdechły z głodu możesz wlać z 20 ml moczu :)

Najlepiej zrób powyższe 3 rzeczy i za 2 tygodnie będziesz mógł zarybiać.

Ja zrobiłem jak napisałem i miałem wystartowany baniak w 2 tyg, wszystkie rybki miały się doskonale, niedługo czekałem na małe :)

Pozwolę zauważyć, że ph 7,2 to trochę mało. Możesz pomyśleć o grysie koralowym jako wkład do biologa, ja mam ph 7,6 w kranie i dwa wkłady grysu zwiększyły mi ph do 7,8 i jest stabilne. Do tego możesz puścić bombelki jak nie masz do nich awersji, ja nie mam :) Wysokie GH będzie stabilizowało ph, to jest na plus u Ciebie.

Opublikowano

Wlałem wczoraj bio nitrivec firmy Sera 40ml (tak mi doradził sprzedawca w sklepie ) ale jak czytałem ulotkę w domu to 10ml jest na 25l wody a ja mam 300 litrowe akwa, więc nie wiem czy to nie za malo. Siuski tez wlałem, ale dopiero dziś. Do tego wczoraj poszedł jeszcze uzdatniacz wody Eskalarin firmy Tropical. Po tym uzdatniaczu wydaje mi się, że ph spadło.

Nie wiem czy nie zrobiłem źle słuchając się doradcy w sklepie.

Biologa mam zasypanego w całości ceramika, tylko góra jest wylożona gąbką bo słyszałem, że to chroni wirnik.

Mechanik jest cały w gąbkach a na samym dole są takie plastikowe kulki :) FilterBalls od JBL.