Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mnie zaczęło korcić żeby wsadzić Gałęzatkę kulistą :D można by zrobić z niej taki fajny, trochę wyższy, trawniczek, widziałem takie rozwiązanie i jest całkiem miłe dla oka...

Opublikowano

I ja jestem ekscentrykiem ?:) Cladophora aegagropila? A ona da radę w takim pH? Bo jedyna trawka jaka wyszukałem wypadła mi z pamięci. Gdzieś tu na forum umieściłem jej nazwę.

Hmmmmm..... Dajesz taki trawnik do dużego akwarium. Wpuszczasz odpowiednia ilośc ryb roślinożernych tak aby przyrost przewyższał pożeranie i możesz cieszyć oko pasącymi się pyszczkami..... Hymmmm ... Widzę to przed oczami:) to jest nowatorskie Malawi:) Z chęcią zobaczę efekty.

Opublikowano

Toż to zielenice, tylko rosnące w takich dziwnych grupkach... :P;) nie wiem, czy da radę, u niektórych nie ma problemu z nurzańcem, u mnie nie trzymał się wcale :P widziałem to na żywo, wyglądało fajnie i wg właściciela koncentrowało uwagę ryb w odpowiedni sposób, zawsze to jakieś urozmaicenie, a jak wyjedziesz to ryby mają co skubać ;)

Opublikowano
Moje rozerwały gałęzatkę na strzępy. Raczej "dla zabawy" niż w celach konsumpcyjnych.

U mnie to samo nawet ryby typowo mięsożerne rwały liście dla sportu. Byle tylko sobie upierniczyć listek i sobie odpłynąć. Gęsty koszyk trawki został wygolony w 2-3 tygodnie.

Opublikowano

Tak jak pisałem wczoraj, u mnie pyśki też wyrywały liście bardziej z ciekawości... wyrwany nie był konsumowany tylko pływał sobie na powierzchni.

Opublikowano

Mam propozycję: byłoby bardzo poprawnie, gdybyśmy opisywali to, co się dzieje z roślinami, ale wraz z gatunkami, które to robią. Bo pyszczak, pyszczakowi nie równy.

U mnie to samo nawet ryby typowo mięsożerne rwały liście dla sportu.

Ze stopki wnioskuję, ze to Aulonocara i Placidochromis, tak?

Odnośnie glona... Rośliny wyższe są zasadniczo twardsze od glonów. No i ich ciało jest bardziej ustrukturyzowane, że pozwolę sobie taki neologizm stworzyć :)

Opublikowano

Z obserwacji:

Saulosi vs Vallisneria Spiralis

Pierwsza fascynacja nową roślinką minęła. Po ok 24h skubania Sauloski przetyrały trochę nurzańca. Stracił około 1/3 swoich liści. Od mniej więcej południa dnia wczorajszego zdają się już nie interesować nowym zielskiem i dały mu zupełnie spokój. Jest nadzieja że jednak będą mogły żyć obok siebie :)

• Dziękuję 1