Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak zabezpieczyć szkło przed ciężarem dużego kamienia , postawionego w dodatku na sztorc, .Słyszałem że można podłożyć styropian pod żwir.jakieś inne metody znacie?

Opublikowano

no tak ale podłoże styropian i postawie kamień.a jak zabezpieczyć szybe przed przewróceniem sie kamienia?co, oprzeć o szybe?hahah....może jeżeli kamięn stoi dosłownie na sztorc to można kropła sylikonu go "przykleić " do szyby ale jeżeli chcę go umieścić poskosie to jak mam to zrobić?pomóżcie

Opublikowano

Opieranie kamieni o szybę zrysuje szybe ja opieram o tło więc sie nie rysuje ale nie każdy chce miec tło wewnętrzne, w drugim akwa nie mam tła i ustawiłem kamienie tak aby się o szyby nie opierały. Innej alternatywy nie ma, skośny kamień ma prawo stać dopuki nie podkopią go pysie gdy masz dość dużo piasku ale zeby było to pewne to bym nie powiedział.

Opublikowano

zawsze mozesz go przykleic (ale nie kroplą silikonu, tylko porządnie) do jakiejs podstawy, ktora nastepnie postawisz na styropianie i obsypiesz piaskiem

tą podstawą moze byc kawalek pleksy, szyby ...

Opublikowano
no tak ale podłoże styropian i postawie kamień.a jak zabezpieczyć szybe przed przewróceniem sie kamienia?co, oprzeć o szybe?hahah....może jeżeli kamięn stoi dosłownie na sztorc to można kropła sylikonu go "przykleić " do szyby ale jeżeli chcę go umieścić poskosie to jak mam to zrobić?pomóżcie

Mając tło wewnętrzne, nie musisz się niczego obawiać, jeśli jeszcze masz dno wyłożone piaskiem - w którym możesz "zakopać" częściowo podstawę kamienia ... to nie powinno być problemów :wink:

p.s.

harisimi ma rację , wszystko zależy od tego ile masz piasku na dnie, ale najlepszym wyjściem ( na ochronę szyby bocznej) jest jednak tło wewnętrzne.

Na dno - w moim przypadku - bezkonkurencyjny jest jednak styropian, łatwy do montażu, dobrze przylega do ścianek akwarium i dobry podczas czyszczenia akwa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja dalem 1cm styropianu na dno i jeszce jest ok.4-7cm drobnego zwirku i nie trzeba wiecej.

Sadze ze na takim styropianie moga spokojnie lezec konstrukcje o wadze punktowej ok.20kg.( czyli ze jeden kamien)

Opublikowano

Zgadzam sie z Wami, styropian spisuje sie rewelacyjnie, do momentu kiedy pysie nie podrosną i nie zaczną kopać. Kiedy dokopią sie do niego bedziecie mieli na powierzchni "śnieg". Dlatego u siebie dałem kawałki styropianu tylko pod kamsztory, dodatkowo na całej powierzchni akwa jest wyłożone pianką pod panele.