Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam baniak 450l i 1x 54 w i światło mam palone przez 7h .Wcześniej paliłem 12h glony na szybach i piasku po 3 dniach .Teraz jest dobrze czyszczę baniak co 9 dni i po glonach na szybach i piasku ani śladu.Spróbuj ograniczyć czas świecenia plus wyłącz kilka świetlówek

Pozdrawiam

Po tygodniu powinieneś zauważyć zmiany

Opublikowano

Jak ja lubię czytać po 5 razy to samo. z ciekawości? Po co powielanie odpowiedzi ubarwienie je. Sens zostaje ten sam. Chęć pokazania się?

Opublikowano
witam.

wiem że jestem z tych bardziej upierdliwych i ciągle zadaje przeróżne pytania.

Ale... Wychodzę z założenia, że kto pyta, nie błądzi.

Mam biały piasek w akwa. od dłuższego czasu na skałkach wapiennych pojawia się czarny wręcz osad. ale nie to mnia martwi. piasek jest bialuśki. natomiast jakiś taki dziwny nalot na nim się robi. raz w tygodniu odmulacz działa. ale... muszę ściągać końcówkę i samą rurką odciągać ten nalot. jest on dziwny. jakiś taki jak by poplątane włosy czy coś takiego. ale to nie są żadne włosy. wqrzać mnie to zaczyna już. da się coś z tym zrobić? może oświetlenie mam zbyt mocne? próbowałem fotkę zrobić, ale nic na niej nie widać...

Napisz proszę jak długo masz akwarium zalane, a także jakie parametry, przynajmniej - NO2, NO3, PH. Też stawiam na sinice, bo inne glony nie atakują w pierwszej kolejności piasku, a sinice tak.

Opublikowano

GregHor czy ty w ogóle czytasz odpowiedzi? Te same pytania już padły tylko autorowi tematu przestało zależeć.

Foto ! bo jak dotychczas to wróżenie z fusów ;) .Cyjanobakterie są koloru zielonego,czasami zielono-niebieskawe ,a o tym nie wspomniałeś.Parametry wody? po4,no3 to minim. reszta też przydatna ;) od kiedy istnieje akwa. filtracja,obsada .

Sorka za moje ot ale to jest wpieniające czytać x razy to samo W jednym temacie.

Opublikowano

hola hola. już jestem. miałem chwilowy brak dostępu do neta. dzisiaj podam NO2, NO3, PH oraz postaram się z tą fotką.

Natomiast nawiązując do tematu. najpierw zaczeły mi czerniec skałki wapienne ale tylko od góry. od dołu jest ok. natomiast to coś na piasku zaczęło się pojawiać później. Więc wracając do tematu: NIE ZANIECHAŁEM WĄTKU. Już jestem...

-- dołączony post:

ps. akwa mam zalane od 7 miesięcy.