Skocz do zawartości

"nowe technologie" przynajmniej dla mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poruszę kilka haseł i proszę Was o objaśnienia i jeszcze jedno b.ważne czy spotkaliście się czytając w prasie akwarystycznej jak zrobić to samemu za niewielkie pieniądze

i teraz tak

1)spirulina-wiem ze glon ale można wychodować?co jeszcze o niej?

2)co to odwróco na osmoza , jak zrobić samemu, lub ewentualny koszt zakupu( w rozsądnej cenie)

3)nawożenie co2 , jak zrobić?

4)filtr kubełkowy, co to? i jak działa?

5)stabilność ph w akwarium, jak ją uzyskać?

6)słyszałem coś o używaniu rur pcv jako el. systemu filtracji. wiecie cos na ten temat?

jężeli wiecie gdzie szukać info na temat wykonania na chacie powyższych akcesoriów podżućcie link na strony.dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

1. podstawowy pokarm pysiakow :)

2. ban na wikipedie?

3. najlepiej wcale, w malawi nie stosujemy

4. filtr jak sama nazwa wskazuje sluzy do filtrowania wody - z zanieczyszczen mechanicznych, chemicznych, biologicznych ...

a kubelkowy... - tak :wink: , wskazuje na jego typ - filtr w wiaderku

5. piaskowce + wapienie beda dla Ciebie zbawieniem :lol:

6. poszukaj troche po serwisie artykulow n/t filtracji, nie zakladalem Ci bana na serwis :twisted:

Opublikowano

Faktycznie pytania prozaiczne, wszystkie odpowiedzi są na forum. Poza jedną - zainteresowało mnie pytanie o hodowlę spiruliny. Czy jest to po prostu składnik powszechnie występujących w akwa glonów czy też jakiegoś konkretnego ??

Opublikowano

to jest konkretny gatunek, nie do konca typowy glon, podobno niebieskawy i przypominajacy wglebke. Hoduje sie to na specjalnych farmach w betonowych basenach, nawet w europie podobno sa takie farmy, ale uzywaja sztucznego oswietlenia, a zastosowanie ma szerokie m. in. w przemysle farmaceutycznym.

Gdziesz czytalem, ze w niektorych regionach ludzie jedza spiruline, podobno udowodnione jest jej lecznicze dzialanie. Niestety nic wiem nic o warunkach hodowli spiruliny ani skad wziac zywa. Z tego co wiem jednak czysta spirulina ma tak wysrubowane stezenia niektorych pierwiastkow, ze nie nadawalaby sie w tej postaci sie do karmienia, i nie bylaby chetnie jedzona. Byly glosy, ze swego czasu nowosc - tropicalowska spirulina forte ma juz "za duzo spiruliny w spirulinie"...

pozdrawiam