Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Że tak się wtrącę, to płatki są ,,bezpieczniejsze" przy karmieniu cichlids z grupy mbuna(pomimo wszystko wole granulat, bo jak pisał Sławek, nie rozpływa się po akwarium tak jak pąłtki). Mam tu na myśli oczywiście akwarystów początkujących w tematyce malawi. Ponieważ nie doświadczony akwarysta może granulatem w bardzo łatwy sposób przekarmiać ryby, a płatkami trudniej tego dokonać. Ogólnie rzecz biorąc przy karmieniu naszych roślinożerców trzeba uważać żeby nie przekarmiać ryb i tyle.

• 3 lata później...
Opublikowano

Ostatnio czytałam na jednym z forum o tym, że granulki są lepiej przyswajalne przez ryby od płatków, ktoś jest w stanie ta informacje potwierdzić? 

Opublikowano
3 godziny temu, iza121 napisał:

Ostatnio czytałam na jednym z forum o tym, że granulki są lepiej przyswajalne przez ryby od płatków, ktoś jest w stanie ta informacje potwierdzić? 

Obojętnie w jakiej formie jest pokarm to jest przyswajalny przez ryby... Ważne żeby to był tylko i wyłącznie pokarm "premium"... 

Opublikowano

Teoretycznie tak ale tam było napisane o jakiś badaniach, które potwierdzaly wyższość granulatu nad płatkami (badania niestety nie były podane bezpośrednio, wątek stary, a forum średnio żywe, więc wątpię że mi tam coś odpiszą ) dodatkowo chodziło tan również o dostępność witamin, niejako tlumaczono, że witaminy w granulacie nie wyplukuja się w wodzie, tak jak ma to miejsce w przypadku płatków... czyli bujdy na resorach ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, iza121 napisał:

dodatkowo chodziło tan również o dostępność witamin, niejako tlumaczono, że witaminy w granulacie nie wyplukuja się w wodzie, tak jak ma to miejsce w przypadku płatków... czyli bujdy na resorach ? 

..myślę ,że to bujda  ale w pewnej części. Nie wiem jak są produkowane płatki ale granulat jest wykonywany pod ciśnieniem kilku ( 5-6) atmosfer po to aby uzyskać odpowiedni kształt i zapobiec właśnie podczas namaczania wypłukiwaniu między innymi witamin. Z tym ,że jak wrzucamy pokarm  to nie ma czasu na namaczanie samoistne w wodzie ponieważ ryby zjadają go natychmiast. Owszem..niektóry granulat się namacza  przed podaniem ( Hikari) ale to kwestia 3-4 minut. Pomijam istotę namaczania ale jeżeli chodzi o czas to jest on na tyle długi ,że granulat wystarczająco zmięknie ale nie utraci  ( wypłukanie)  między innymi wspomnianych witamin.       Teraz patrząc na budowę płatków można dojść do wniosku ,że  namoczone (?)  w wodzie  bardzo szybko ulegną wypłukiwaniu. I tutaj jest racja...ale przecież nikt nie wrzuca tyle pokarmu aby potem pływał w wodzie .Nawet jeżeli coś zostanie bo ryby nie zjedzą to i tak to co  zostało  zjedzone  jest w pełni wartościowe. A resztki (  te wypłukane) zostaną  przerobione na  nawóz dla roślin a w przypadku Malawi wzrośnie nam z biegiem czasu NO3 . Czyli w granulacie ten proces wypłukiwania jest utrudniony, w płatkach następuje szybciej  pod warunkiem ,że nie są natychmiast zjedzone:)

• Lubię to 2
Opublikowano
12 godzin temu, iza121 napisał:

1 godzinę temu, iza121 napisał:

Teoretycznie tak ale tam było napisane o jakiś badaniach, które potwierdzaly wyższość granulatu nad płatkami (badania niestety nie były podane bezpośrednio, wątek stary, a forum średnio żywe, więc wątpię że mi tam coś odpiszą ) dodatkowo chodziło tan również o dostępność witamin, niejako tlumaczono, że witaminy w granulacie nie wyplukuja się w wodzie, tak jak ma to miejsce w przypadku płatków... czyli bujdy na resorach ? 

Przyswajalność karmy nie zależy od tego czy pokarm jest w płatkach czy w granulkach. Zależy od składu, czyli jedne białko przyswaja się gorzej a inne lepiej. Najlepiej przyswajalne jest jajko kurze lub ikra ryb, producenci dodają specjalne enzymy które powodują lepsze trawienie tych białek które są słabo trawione.
Wypłukiwanie witamin występuje podczas namaczania pokarmu i wydaje się że o to chodziło . Niektóre pokarmy pęcznieją , dla tego moczy się je przed podaniem. Pokarm moczony w wodzie traci witaminy ,  aby tego uniknąć do granulatu dodaje się tyle wody aby została cała wchłonięta. Podając rybom płatki znikają w kilka sekund, nie ma możliwości aby wypłukały się z nich witaminy.
pozdrawiam