Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Padła mi juz 2ga grzałka aquael'a 300W (1 ze złotem a 2 starszego typu)

Czarna padła z mojej winy. Przy podmianie chodziła górna część na sucho :)

Druga działa sobie jak chce. Zapewne padł termostat

Bardzo proszę jaką grzałkę polecacie. Nie ważna cena

Szukam takiej co po ustawieniu termostatu nie będę musiał się martwić temperaturą

Opublikowano

Ja miałem i eheima i jbl i szlak je bardzo szybko trafił. Markowe i to nie byle jaka półka a jednak. Czy to przypadek czy trefne modele nie wiem. Zakupiłem zwykłą Thermo PLUS 200 u mnie w zoologu i śmiga. Myślę że do twojego z dwie takie po 200 W dadzą radę.

[300] Malawi

Opublikowano

Polecam EHEIM Jager 300W lub 250W dla takiego zbiornika.

Produkt technicznie doskonały i ma zabezpieczenie przed pracą na sucho warty 100 zeta.

Ale jak bańka ma 2m długości to jeden punkt grzewczy nie zapewni stałej temperatury , jeśli nie ma dobrej cyrkulacji wody różnica 2 stopni gwarantowana.

W swoim 720l mam 2x300W i jest to duzo za duzo do dogrzewania , moc wystarczająca dla temperatury w pomieszczeniu 20 stopni i 26 wody wynosi około 150W. Termostary w grzałkach są bezpiecznikiem przed przegrzaniem, mają nastawę 27 stopni , regulacją temperatury zajmeje się sterownik z którego zasilane są grzałki.;)

Opublikowano

Cyrkulacja u mnie jest górna przez wyloty z filtrów oraz dolna z cyrkulatorów także powinna 1 grzałka starczyć.

A może to jest wina, że grzałka jest nad koszykiem zasysającym od narurowca w odległości 3 cm od rury odprowadzającej.???

Opublikowano

najlepsze grzałki to polska produkcja - Skalar.

Problem jest taki, że sklepy ich nie sprzedają bo te sprzęty sie nie psują.

Raz sprobujesz i nie bedziesz chciał innej, bez problemu dorobią Ci 300W ja takiego skalara mam.

Grzałka SKALAR z elektron. regulacją temp. 300W. (5009491077) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/50/09/49/10/5009491077@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@50/09/49/10@@AMEPARAM@@5009491077

zadzwoń do sprzedawcy to usłyszysz opinie gdzie są grzałki skalar a gdzie niemieckie badziewie

a to stronka producenta - marketingowo leży wieć polecam szybki zakup na allegro, ale od producenta tez kupisz za pobraniem:

http://www.skalar.pl/

jeszcze jedno w skalarze ustawiona temperatura nie drgnie ani o 0,5 stopnia...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Też się dopiszę bo trochę mnie irytuje ,że tak dobry polski produkt jest niedoceniony.

Skalar bardzo dokładnie utrzymuje zadana temperaturę,ale nie tym się wyróżnia bo dokładne są również inne grzałki.

W jednym akwarium mam grzałkę Jäger ,w drugim mam grzałkę Skalara.

Jak dla mnie Skalar deklasuje pozostałe ,czyt.wszystkie inne grzałki, z trzech powodów:

-regulacja temp.elektroniczna ,a nie na bimetalu

-regulator przy wtyczce , jest to szalenie wygodne i bezpieczne

-wypełnienie piaskiem, dzięki któremu kilkukrotnie nie przepaliłem grzałki(mam filtr kasetowy i czasami podczas czyszczenia,przy wyjmowaniu zapominam wyłączyć grzałę. Piasek kumuluje ciepło i chroni spiralę,czy co tam jest)

Niestety marketing działa w ten sposób ,że niekoniecznie kupujemy produkty najlepsze.