Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napiszę coś konkretnego w temacie Malawi-Tanganika, co przytrafiło się mi. Kiedyś zajmowałem się hodowlą ryb z biotopu Malawi, było to dawno zaopatrywałem hurtownie w nowy narybek. Interes się kręcił a że były to początki to zapotrzebowanie na te ryby było naprawdę spore. Miałem wówczas kilka zbiorników w jednym z nich pływały Demasoni, Maingano. Kolega który zaopatrywał mnie w nowości przywiózł stado Tropheusa duboisi a że była to ryba z innego biotopu zastanawiałem się co zrobić. Nie było innej możliwości tylko połączyć biotopy, ryby kosztowały w tamtych czasach fortunę a ja nie miałem wolnego zbiornika. I tak te ryby znalazły się z rybami z biotopu Malawi. Na początku trapiły mnie obawy, ale że ryby były młode bardzo dobrze wkomponowały się w obsadę . Płyną czas ryby dorastały a ja nie widziałem powodów aby je rozdzielać. Cała obsada pływała w zbiorniku dwu metrowym i może to było powodem że takie połączenie się powiodło, miałem sporo narybku od wszystkich trzech gatunków. Nie zaobserwowałem ostrych starć lub nękania słabszych osobników. Wielkość ryb nie odgrywała żadnego znaczenia mimo że były większe. Trzeba tu dodać że Tropheus duboisi to najmniej agresywna odmiana. Po kilku tarłach dorobiłem się nowego zbiornika gdzie przeniosłem Trofcie i tam zostały do swojej starości. Ciekawostką jest narybek bardzo duży w porównaniu z narybkiem ryb jeziora Malawi, od samicy uzyskałem pierwsze tarło 6 młodych, drugie tarło 6 młodych 3 tarło 7 młodych. I tak łączenie biotopów wyglądało u mnie, była to raczej konieczność a nie świadome działanie. Zdjęcie wstawione wcześniej dowodzi że taka sytuacja miała miejsce. Nie jestem zwolennikiem takich mieszanek ale życie stawia nam różne wyzwania.

pozdrawiam Piotr

Moje wypociny nie mają na celu aby kogoś urazić, jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam.

Opublikowano
Masz racje parametry wody są podobne:

Trochę Was nie kumam :cool: "podobne" to nie znaczy,że odpowiednie! szczególnie do mieszania ryb z różnych biotopów.Zaraz niedoświadczeni akwaryści to podłapią i będą w ten sposób podchodzili do tematu.

post-12237-14695720588324_thumb.jpg

post-12237-14695720588547_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze dla wyjaśnienia, bo może ktoś nie zrozumie, nie jestem za mieszaniem biotopów, chciałem tylko wykazać drobne (na pewno bliższe niż Malawi i Amazonka) podobieństwo wód Malawi i Tanganiki odnosząc się do swojego poprzedniego wpisu.

Adamie, czego nie zrozumiałeś? Gdzie tu jest jakaś ukryta wskazówka dla niedoświadczonych, że mogą mieszać biotopy?

Opublikowano

Ale nie chodzi Mi o mieszanie biotopów :) tylko,że niektórzy mogą odebrać słowo "podobne" jako wyznacznik do tego,iż można naginać parametry wody w danym biotopie.I tu mamy dobry przykład Malawi-Tanga dla Nas parametry wydają się"podobne" tylko dla ryb już nie muszą takie "podobne" być .Wiem,że niektórzy nie przywiązują do tego wielkiej wagi ,natomiast Ja osobiście wiem,że zapewnienie podopiecznym jak najbardziej zbliżonych naprawdę się opłaca-zdrowie,lepsze wybarwienie,a i choroby zazwyczaj trzymają się z dala ;) .

Opublikowano

Rozumiem i szanuję Twoje podejście. Natomiast osobiście uważam, że zapewnianie idealnie takich samych (albo jak najbardziej zbliżonych) warunków wodnych rybom ma sens, jeśli decydujemy się na zakup ryb dzikich, prosto z jeziora (w tym wypadku to nawet nie ma wyjścia - trzeba). Przy rybach dalszych pokoleń niż F1 ta kwestia trochę się zamazuje. Co nie zmienia faktu, że i ja staram się żeby te parametry nie były wyssane z palca i sukcesywnie zamierzam je poprawiać za pomocą Malawi Buffera ;)

Opublikowano

Myślę , że temat się wyczerpał i nie ma sensu dalej ciągnąć go. Na naszym forum nie polecamy mieszania biotopów więc nikt nic nie poleci. Temat zamykam !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.