Skocz do zawartości

Dokładne czyszczenie akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakoś na dniach planuję przemeblować trochę mój pokój i przestawić akwarium na inną ścianę. Chce je obrócić bo przednia szyba mi się już trochę porysowała. Jako żeby akwarium przestawić będę je musiał rozebrać. A jak już je całkowicie rozbiorę chciałbym przy okazji wszystko dokładnie wymyć. I moje pytanie brzmi czym dobrze wymyć szyby? Octem wiem że ładnie schodzi kamień. A co z resztą? Jak wspominałem chce odwrócić baniak więc za tłem jest pewnie niezły syf czym mogę to umyć? Zwykła woda plus gąbka i szorować? Tak jest w sumie najbezpieczniej dla ryb bo nie ma żadnej chemii, ale z reguły człowiek jest leniwy :).

Przy okazji zmienię aranżację i oczywiście potem się pochwalę :).

Z góry dzięki na odpowiedzi.

Opublikowano

...możesz najpierw przetrzeć szmatką namoczoną octem . Potem woda i szmatka czy też szczotka .I wystarczy .Ale jak chcesz się chwilę pobawić kup w aptece troszkę nadmanganianu potasu ( kalii) zalej akwa wodą wlej rozpuszczonej kalii i niech tak postoi z godzinę. W ten sposób wydezynfekujesz .Ale nie musisz:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

A z tą gąbką to ostrożnie bo coś się dostanie pod nią i nowe rysy powstaną ;) kamień wiesz już czym,a resztę można np: polerką pojechać-szybko i dość skutecznie.Delikatne zarysowania jeżeli są to też znikną-opcja dla tych co mają możliwość wykonania takiej czynności.