Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o ograniczenie sprzętu w zbiorniku ( bo widać go będzie z 3 stron) Było by mi wygodnie kupić kubeł i mieć problem filtracji zamknięty ale a przy kuble jest potrzeba dodania mechanika, czy coś pomieszałem ???

Opublikowano
Było by mi wygodnie kupić kubeł i mieć problem filtracji zamknięty ale a przy kuble jest potrzeba dodania mechanika, czy coś pomieszałem ???
Wszystko zależy od kubła, FLUVAL FX6 ogarnie ci całość bez problemu :).
Opublikowano

Chcesz kubeł to ok dasz większy żeby miał nad filtracje i sprawa załatwiona :) Ja mam 3 duże akwaria i wszystko chodzi na kubłach :D Narurowca chce zrobić bo wydaje mi się mniej kłopotliwy w czyszczeniu jeżeli dobrze rozwiąże się podłączenie a po za tym szwagier jest zawodowym hydraulikiem więc mam dostęp do niektórych zabawek :) Wiadomo że kubły są od ręki zamawiasz i kurier przywozi, podłanczasz i masz z głowy, więc decyzja należy do Ciebie

-- dołączony post:

Kolega napisał o fluval fx6 SPOKO fajny sprzęt tylko cena rozwala kieszeń i głowę :(

-- dołączony post:

fluval fx6 cena 1000zł albo więcej narurowiec 400zł może 500 przekalkuluj sobie ;)

Opublikowano

Może sump do 300l to przesada, ale jaka wygoda. Główną zaletą sumpa jest to, że nigdy nie spadnie wydajność pompy przez zapchane wkłady. Czyścisz kiedy chcesz, a nie kiedy musisz:) . Nie wspomnę o możliwości stałej podmiany wody, braku rur w akwarium.Wada : musi być dobrze ustawiona cyrkulacja aby wszystko trafiało do komina.

Opublikowano

przy tak małym akwa raczej nie ma sensu zabawa w sumpy i narurowce.. no chyba, że planujesz w najbliższym czasie przesiadkę na większe akwa i chcesz zrobić na zapas. Jeśli nie to nie widzę sensu - lepiej kupić porządny kubeł + mechanik

Opublikowano
Ale może być na zewnątrz
Jak się zmieści zewnętrzy komin to i o tyle może być większe akwa :)

A tak na poważnie to koledze zależy aby obejść się bez sprzętu w akwa. więc klasyczny mechanik (turbo-gąbka odpada). Możesz pomyśleć o panelu filtracyjnym / kaseciaku na tej bocznej (w twoim przypadku chyba tylnej ścianie)

Robisz go na całej szerokości, maskując tak aby wyglądał jak tło. Nie możesz też zbytnio szaleć z kamieniami bo będzie problem z cyrkulacją.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za wskazówki, decyzja jeszcze się klaruje :-) póki co czytam a szafkę zrobię po prostu przestronniejszą żebym mógł mieć wybór.