Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to mój pierwsz post na tym forum i do tego w tym dziale, zresztą nie bez powodu gdyż jak mnie sluchy doszły że na tym forum jest najbardziej rozbudowany dział DIY i dość ogarnieci ludzi. Więc witam wszystkich :P

plan to akwarium 250x70x60 i sump 150x50x40

Zastanawiam się w sumie nad wszystkim

1 ile pomp zastosować ,myślałem o pompach do CO i zastanawiam się czy dać 2 pompy EXPERIA L 25/40 LFP czy jedną SPRINTA 25/80 LFP wiem że to drogie popmy ale przy takim akwarium trzeba pomyśleć o energooszczędnośći

2 jaki rozmiar rurek do obsługi tego systemu czy 25mm wystarczy ??

3 ile kominów w akwarium ? jeden czy 2? i jakiej wielkości oraz jakiej wysokości ?

4 jakiej wielkości zrobić przegrody w sumpie i ile ich zrobić myślałem żeby sumpa podzielić na 5 komór 4 po 15cm i jedna 60cm no i jaką przerwę zastosować pomiędzy dnem sumpa a krawędzią komory 3 cm wystarczy ? sump 150x50x40

dzięki za wszelkie uwagi i propozycje

Opublikowano

Ja jestem na etapie zakładania akwarium o bardzo podobnych rozmiarach (260x70x60) z sumpem 150x50x40.

Sumpa podzieliłem na 6 komór z czego pierwsza z przepływem bocznym, z drugiej do trzeciej przepływ górny, potem dwie rury 32mm przy dnie do komory na Floating Bed z pływających pierścieni HEL-X13.

Floating Bed z pływających pierścieni HEL-X13

Następna komora na bio, ewentualnie na przechowalnię i spora komora pompy.

Pompa Jebao DC-12000 (wychodzi taniej niż mniejsza) no i sterowanie wydajnością.

Rury wszędzie 32mm, tylko wyloty na powrocie 25mm ale w dwóch gałęziach, rozdzielone z 32mm tuż przd taflą wody.

Jeden komin zewnętrzny.

Komplet robiony w Jedynym Słusznym Miejscu czyli w Szczecinie :)

sump_kk-01.jpg

Opublikowano

Jedna pompa obiegowa, nie dwie,

25mm rury zabija pompę 12k,

32mm będzie na granicy wydolności - zrzutu,

Jeden komin styknie, byle poprawny,

6 komorowy sump to utrudnienie obsługiwania,

Na choler Ci refugium, chyba że morskie...

Na hasło AkwarystyczneZróbToSam masz u Przemka rabat 5% na szkło...

Reszta na moich filmach YT i w linku poniżej. Pozdrawiam.

Opublikowano

Pompa taka duża bo była tańsza niż DC 6000, nie zamierzam jej używać na maxa.

A refugium czy jak to zwać to tak na wszelki wypadek sobie wymyśliłem. Równie dobrze można keramzyt wsadzić czy ceramikę i pewnie tak będzie do czasu innych potrzeb.

A może sobie tam raka wsadzę tak jak Ty :)

Opublikowano

Wystarczy Ci mechaniczna, K1 fluidized, "na raka" i obiegówki.... nie komplikuj sobie życia ;)

Ale powrót zrobiłbym na 32mm minimum a zrzut 40 ;)

Wtedy można się pompą bawić :P

Opublikowano

Sump i szkło już są u mnie więc nic nie zmienię. To mój pierwszy sump, bazowany zresztą w sporej mierze na Twoich postach i filmach. Zobaczymy jak mi z nim będzie, też się muszę nauczyć.

Przeloty mam wszędzie po 32mm a do zrzutu się zawsze mogę wspomóc awaryjnym zrzutem.

Dwa razy 32mm raczej wystarczy, prawda?

Opublikowano

Nie, jeden standardowy zrzut, drugi rezerwowy i trzeci przelot na powrót - klasyczny układ.

A bawiłeś się może w filtr algowy na słodkiej wodzie? Coś na azotany oprócz bakterii beztlenowych w ceramice.