Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pseudomuszlowiec tak gwoli ścisłości. Muszliwiec żyję w muszli a nasze lanisticola tylko się tam chronią .

• Lubię to 1
  • Dziękuję 3
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Wg informacji sprzedawcy Metriaclima lanisticola (www.barschkeller.de/cichliden/metriaclima/metriaclima-lanisticola)  ryba ta z uwagi na swoje usposobienie nadaje się do akwariów o pojemności minimum 250 l. 

• Lubię to 1
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
54 minuty temu, Kubsterxmicto napisał:

Pyszczak afra na niego min. 90l więc 1+3/4

Z matematycznego punktu widzenia  wynika ,że  pojemność akwa powinna być w tym przypadku 360 / 450 litrów. Chyba , że źle odczytałem Twoją myśl.   Trudno to odnieść  to do zapytania w temacie a dotyczącego 112 litrów.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 27.01.2019 o 10:50, AndrzejGłuszyca napisał:

Z matematycznego punktu widzenia  wynika ,że  pojemność akwa powinna być w tym przypadku 360 / 450 litrów. Chyba , że źle odczytałem Twoją myśl.   Trudno to odnieść  to do zapytania w temacie a dotyczącego 112 litrów.

Wydaje mi się, że chodziło o to, że w 90l może być 1 harem - 1 samiec + 3/4 samice :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Fajny temat, ale zastanawiam się, czy może w Malawi jest coś mniejszego, co niekoniecznie jest pielęgnicą. Może być bardzo agresywne nawet, by przetrwało w środowisku Non-Mbuna, ale żeby najlepiej nie przekraczało 5 cm. Miało by to być fajne uzupełnienie do 500 litrów, żeby coś małego najlepiej w ławicach pływało pomiędzy pyszczakami. Wygląd nie ma znaczenia.

Opublikowano

Klubowicze, chciałbym przedstawić, że po półtora roku testów z pyszczakami Cynotilapia zebroides jalo reef mogę stwierdzić, że owe pysie w układzie wielosamcowym idealnie nadają się do akwarium 112l. 

Więcej rozpisałem się w tym poście: 

• Lubię to 3