kloss0600 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #21 Opublikowano 22 Stycznia 2015 no i zajebiście dzięki
kloss0600 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor #22 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Po dalszych obserwacjach nasowaja mi sie kolejne pytania: czy jeżeli mam 2 samce, alfa i beta jak rozumiem, to czy ten bledszy czyli beta nie powinien miec tych czarnych pasków normalnie na pletwach? Ma tylko na gornej. Na dolnych w ogóle. Zrozumialbym gdyby to byla samica. Ale trn alfa ja gania po calym akwa i nie ustepuje. Az mi jej (tej rybki beta) szkoda. To samica? Tak ma być?
MatiK Opublikowano 24 Stycznia 2015 #23 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Nie wiadomo, czy to samica, już to pisaliśmy. Samiec beta jest z reguły mniej wybarwiony niż samiec alfa, różnie się to przejawia, ale często tak, że takie samce są nie do odróżnienia od samic. Nie jest tak, że każdy samiec będzie wyglądał tak samo, jak jest gnębiony to się ukrywa, czyt. wyglądem przypomina samicę. Siedź cierpliwie i obserwuj i tak niczego nie zmienisz w tym układzie.
Oman Opublikowano 24 Stycznia 2015 #24 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Po dalszych obserwacjach nasowaja mi sie kolejne pytania: czy jeżeli mam 2 samce, alfa i beta jak rozumiem, to czy ten bledszy czyli beta nie powinien miec tych czarnych pasków normalnie na pletwach? Ma tylko na gornej. Na dolnych w ogóle. Zrozumialbym gdyby to byla samica. Ale trn alfa ja gania po calym akwa i nie ustepuje. Az mi jej (tej rybki beta) szkoda. To samica? Tak ma być? Może to samica i samiec się do niej "zaleca"
kloss0600 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor #25 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Do tego stopnia agresywne zaloty? Mi robi sie juz szkoda tej ryby. Nie ma podryzionego ogona. Nie chowa sie. Wrecz przeciwnie. Wyglada to jak by celowo szukala zaczepki.
MatiK Opublikowano 24 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 24 Stycznia 2015 To znaczy, że dwa samczyki walczą o dominację, takie są te ryby, musiałeś wiedzieć na co się decydujesz...
kloss0600 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wiedzialem i nie żałuję. Ucze się.
kloss0600 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #28 Opublikowano 4 Lutego 2015 oddałem tą samiczkę. został jeden samiec i 3 mniejsze samiczki i momentalnie się uspokoiło...
Rekomendowane odpowiedzi