Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obecnie posiadam 2 pary Metriaclima Estherae Red/Blue Chiofu (młodzież). Chciałbym dokupić jeszcze 4 samiczki. Na rynku ciężko je dostać (UK). Trafiają się mi 4 samiczki Metriaclima Estherae Red/Blue Minos Reef. Jestem początkującym malawistą i moje pytanie jest następujące. Czy są jakieś przeciwwskazania do połączenia tych ryb. Moim zdaniem ten sam gatunek oraz odmiana więc nie powinno być problemu. Dla pewność wolę zapytać doświadczonych malawistów :-)

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Też jestem początkujący, ale wydaje mi się, że nie powinieneś ich łączyć. Jest to jeden gatunek w innej odmianie kolorystycznej co może prowadzić do mieszania się tych odmian, co za tym idzie, do powstania bastardów, ale mogę się mylić oczywiście ;)

Opublikowano

Dlaczego w innej odmianie kolorystycznej? W obu przypadkach samce są niebieskie a samice pomarańczowe. Tak przeczytałem w necie ale jak wiadomo tam też mogą się mylić ;-)

No chyba, że chodzi Ci o odcienie tych kolorów.

Wysłane przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Witam , jak widać ryby mają w nazwie dwa zupełnie różne miejsca występowania i nie są to nazwy handlowe . Także łączenie ich to nie najlepszy pomysł.

Opublikowano

Ok, a więc mam kolejne pytanie. Czy ten gatunek pochodzący z 2 miejsc geograficznych różni się w wyglądzie samic bądź samców? Potrafiłbyś odróżnić dorosłe ryby pochodzące z Minos i Chiofu? Oba miejsca leżą bardzo blisko siebie biorąc pod uwagę całe jezioro. Moim skromnych zdaniem jest to ten sam gatunek tylko złapany w różnych miejscach ale chciałbym usłyszeć opinie fachowca.

Opublikowano

Ale czy ma to, aż taki duży wpływ na odmianę? Pytam z czystej ciekawości. Wiem, że np. Acei Luwala i Itungi różnią się od siebie w wyglądzie. Chciałbym się dowiedzieć czy tak samo jest przy Estherae.