Skocz do zawartości

Akwarium dwustronne 160 l - Saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Po przeczytaniu wielu wątków na forum, wreszcie zaczęłam się do zakładania mojego akwarium. Jest dwustronne, główny widok z salonu, a wychodzi w sypialni i tam stoi na szafce.

Zamierzam kupić 15 pyszczaków saulosi, a docelowo zostawić 3+7.

Jako podłoże użyłam piasek kwarcowy Kreisel. Kamienie nie mam pojęcia jakie to są, bo są zebrane z dworzu. Może Wy będziecie wiedzieć??:)

Filtr zewnętrzny to Hw 302, a w środku ceramika + zeolit + gąbki, które były w zestawie z filtrem, wewnętrznego jeszcze nie mam, ale zamierzam kupić aquael turbo 1500, będzie dobry?? Grzałkę zamierzam kupić firmy tetra o mocy 150 w, może być??

Co do oświetlenia to zastanawiam się pomiędzy zwykłą świetlówką, a paskami ledowymi. Czytałam, że się psują, ale ja mam narazie zamontowany do szyby od paru dni zwykły pasek ledowy bez silikonu i nic się z nim narazie nie dzieje. Więc jak będę robić pokrywę chyba spróbuje z paskami w sylikonie, nie sa drogie, więc wymieniac je co jakis czas to nie jest problem.

Jutro zamierzam zasadzić między kamienie parę nurzańców.

Mam jedną karmę, którą dostałam od znajomego - JBL Novo Malawi, będzie dobra dla Saulosi? Zamierzam jeszcze kupić OSI Spirulina i OSI VIVID Color, czy te 3 pokarmy wystarczą?

Ryby będę wpuszczać jakoś na początku lutego mam nadzieję, jeszcze nie sprawdzałam żadnych parametrów wody, dopiero będę kupować testy.

widok z salonu:

34405955564159427523.jpg

12836367129363682217.jpg

Naokoło będzie jeszcze zrobiona ramka, narazie szukam materiału, który będzie pasował do mebli.

Później dodam więcej zdjęć :)

Opublikowano

Witam Ciebie serdecznie na forum !

zamierzam kupić aquael turbo 1500, będzie dobry?? Grzałkę zamierzam kupić firmy tetra o mocy 150 w, może być??

Filtr i grzałka oczywiście ,że może być.

Co do oświetlenia to jednak nie polecam ale ze względu na naprawdę ich podatnośc na szybkie psucie się.

Karma może być bo jest dla roślinożerców . Fajna obsada..bardzo osobiście lubię saulosi .Sama się przekonasz ile te ryby dają wizualnego zadowolenia:) Zanim je wpuścisz upewnij się tylko w kwestii parametrów ale jestem przekonany ,że tego nie trzeba Tobie przypominać bo to co i jak opisałaś świadczy ,że wiesz co robisz:) Pozdrawiam i miłych wrażeń Tobie życzę w naszym hobby.

-- dołączony post:

Później dodam więcej zdjęć

...nie ma Twoich zdjęć!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odddam pyszczaki (saulosi, socolofi??) - YouTube

Dostałam od znajomego pyszczaki. Ale zastanawia mnie czy ten niebieski to napewno socolofi?? Mi to wygląda na red-blue, co to za pyszczak?
Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety w internecie jest bardzo mało informacji na temat tej ryby. Czym ją karmić, czy może być razem z yellow? Myślałam żeby dokupić i niebieskich i żółtych rybek, a dopiero jak urosną to oddać/sprzedać. Bo podejrzewam, że dwa takie dorosłe gatunki w 160 l nie da rady?