Skocz do zawartości

Start 120L amatora, rady, krytyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam ważne pytanie co do oświetlenia. Akwarium malawi musi być w pełnym malawijskim teybie oświetlone pełnym światłem czy moge zastosować taki trik że zamontuje w pokrywie ekran żeby dociemnić tył , bardzo mi się podoba ten efekt bo akwarium nabiera fajnej głębi ale czy pyszczakom takie ograniczenie światełka może wyjść na złe?

...robisz oświetlenie takie jakie uznasz z słuszne :) Ja mam na świetlówce ( mam tylko świetlówkę z przodu) zamontowany odbłyśnik przemalowany na czarno farbą akrylową właśnie po to aby uzyskać efekt o jakim mówisz. Mam tak ustawiony ,że światło nie pada mi na tło .A boki świetlówki przykryłem folią aluminiową ( po 10-15 cm z każdej strony).

Pyszczakom to nie szkodzi:)

Opublikowano

Wykonałem ekran z czarnego plexi przyklejony tak że światło pada tylko na przód i rośliny , pysie dobrze widoczne a tył świetnie stłumiony , dzięki za rady

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, jedna sprawa do omówienia:) codziennie rano włącznik czasowy uruchamia świetlówki po kolei aby ryby nie dostały światłem po oczach. Po zaświeceniu ryby wypływają w toń , pływają , kopią z dobrą godzinę po czym zmykają do grot gdzie spędzają większość wolnego czasu , czy to normalne zachowanie?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka