bebenek Opublikowano 3 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witam chcialem się zapytac,dzisiaj zauważyłem ze samica red redy inkubuje ikre w pysku. Moze ona byc w ogólnym akwa?bo mówiąc szczerze to za bardzo nie mogę wstawic jeszcze jednego na odlowienie jej.
stan Opublikowano 3 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Może pływać w niczym jej to nie przeszkadza. Po mniej więcej 20 dniach odłów ją i odstaw to kotnika. Oczywiście jeżeli zależy Ci na młodych rybach.
bebenek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 To mówisz że te większe mogą dokonać kanibalizmu na narybku,czy taki kotnik ktory dokłada się do ogólnego akwa może być?
stan Opublikowano 3 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Pewnie, że cały narybek zjedzą. Może być na sam początek potem koniecznie trza większy zbiornik bo ryby rosną.
bolo1946 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Tylko zrób to wmiare sprawnie(wyłapywanie,przeprowadzka)jeżeli zależy Ci na narybku,bo inaczej samica połknie zawartośc pyska
JemioloSeba Opublikowano 4 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja może inaczej doradzę. Jeśli nie masz miejsca na więcej ryb to zostaw tę samicę w spokoju i obserwuj inkubację w ogólnym. Red Red to popularna ryba a nie sądzę, że masz jakieś pokolenie F1 więc grosza na tym nie zarobisz. Szkoda męczyć samicy przenoszeniem. Zostaw i ciesz się zdrowymi rybami. Jak dobrze pójdzie to jakiś maluszek przeżyje i będzie sobie pływał pod kamieniami przez jakiś czas
bebenek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jeszcze taka prośba wytlumaczcie mi co to jest to pokolenie F1 i te inne?
JemioloSeba Opublikowano 4 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Tak po chłopsku F1 to pierwsze potomstwo po rybach, które zostały wyłowione z jeziora. Czyli mama i tata pływały w Afryce. WF to ryby odłowione z jeziora.
bebenek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 4 Stycznia 2015 To mi nie grodzi jakieś F1 i WF to są ryby kupowane od hodowcy i rodzice pewnie tez jakieś pokolenie z akwa
JemioloSeba Opublikowano 4 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dlatego właśnie radzę zostawić samicę w spokoju bo stresowanie jej nie ma w tym wypadku żadnego sensu.
Rekomendowane odpowiedzi