Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ograniczenie przepływu w kuble jbl e901 przez około 3-4 tygodnie wpłynie na jego żywotność?

Tak w instrukcji jest napisane.

Chciałbym go podłączyć do obecnie działającego akwarium 25 litrów , żeby wystartował i potem użyć go do startu w docelowym 200 litrów.

Czy to jest dobry pomysł?

Opublikowano

Jakos tam strasznie Ci go nie zajedzie praca na przymknietym wypływie. Pamietaj tylko aby dopływ był zawsze w pełni otwarty.

Co do zasadności odpalania go w 25 litrach to uważam, że nic to nie da. Nawet jak przelejesz z niego wodę do docelowego akwarium, to będzie ona stanowić nieco ponad 10% pojemności, czyli wlewając resztę świeżo z kranu i tak wszystko zacznie sie od nowa. Tym bardziej, że ta świeża woda obmyje Ci też wkłady w filtrze.

Opublikowano

Dziękuję. Zdaje sobie sprawę, że cyklu nie przeskoczę. Myślałem, że go trochę przyspieszę. Ze starego akwa uzyskam 22 litry plus to co krąży w filtrze. Czyli 26 litrów dojrzalej wody. Faktycznie trochę mało. To będzie jakieś 15%. Bo należy pamiętać że w akwarium 200 litrowym, wody będzie jakieś 180 litrów. Sam nie jestem przekonany do tego pomysłu, dlatego pytam o opinie.

Opublikowano

Właśnie możesz w ten sposób przyspieszyć zamknięcie cykl azotowy w 200l jeżeli filtr będzie się zaszczepiał nawet w tak małym baniaczku. I nie musisz go przygłuszać, przecież w tym akwarium nic nie będzie pływać. Niech się melo na maksa. Przecież bakterie w głównej mierze będą zasiedla filtr, a nie wodę ( oczywiście i w niej będą bakterie) i on będzie w przyszłości trzymał do kupy cały cykl azotowy ;-).

Także lej kolego amoniak+bakterie do tej 25l podłączaj filtr i aleluja i do przodu.

Opublikowano

.. w tym 25 litrów pływają jeszcze 3 rybki, przeznaczone do wydania i potem akwarium do likwidacji. W tym czasie przygotowuję się do 200 litrów z Malawi.

Nie chciałbym im robić wirówki, dlatego musiałby być przymknięty ten kubełek.

Jestem dość cierpliwy i nie mam problemu z poczekaniem na cały cykl, od początku w 200 litrach. Jednak, skoro mam dojrzałe 25 litrów, to może dobrze by było je wykorzystać.

Opublikowano

Wykorzystaj to dojrzałe akwarium taka moja rada , a co Ty zrobisz to już twoja sprawa. Oczywiście rybki oddaj niech się nie męczą wirówką.