Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich i prosze o jakies porady.. A wiec tak załozylem akwa 200l malawi jakies 3 miesiace temu po ok 30 dniach dadalem pierwsze 6 rybek mierzylem parametry i wszystko wygladało dobrze. Po ok 3 tygodniach pierwszy ryby zaczeły ciezko oddychec nie chcialy przyjmowac pokarmu osiadały na dnie i po 2 dniach tego stanu zdychaly. I dokładnie od 3 miesiecy mam ten sam problem ryby mi padaja jedna po drugie, pytalem duzo w necie co to moze byc ludzie dawali mi ruzne podpowiedzi i nadal jest to samo. parametry na dzien dzisiejszy to ph 8 no 2 0.025 no 3 10mg/l twardosc 18. i tak jak mówie dostawałem rózne podpowiedzi od ludzi typu wywal kamienie rób podmianki itd. U mnie ciekawe jest jeszcze to ze mam w tym akwa 4 kosiarki które mam od poczatku i z nimi jest wszystko wporzadku a pyszczaki padaja po 3 tygodniach od wpuszczenia<czemu nie odrazu>? Nie mam nic w akwa co by mogło in szkodzic podłoze to piasek kwarcowy kilka otoczaków i skala bazaltowa. czy ma ktos pomysł co to moze byc?

Opublikowano

co do filtracji to jest filtr zew tetra ax 700 wegiel wyjąłem, została porcelana te czarne kuleczki i gąbki do tego filtr wewnetrzny. TEMPERATURA 25 STOPNI. TAKIE MAM PARAMETRY JAK PODAWAŁEM A NOO 2 POWINNO BYC NA ZERO? A RYBY NIE PADAJA W DNIU PODMIANY ZRESZTA WODA W KRANIE JEST OK BO MOJ KOLEGA PO SASIEDZKU MA TEZ AKWA Z MALAWI I U NIEGO NIE MA PROBLEMU.. CIEKAWE CZEMU RYBY NIE PADAJA ODRAZU I TE KOSIARKI KTÓRE MAM TO Z NIMI NIC SIE NIE DZIEJE TYLKO PYSZCZAKI. CO DO NIE DOJRZAŁEGO AKWA TO DODAWAŁEM TE DAKTERIE NA POCZATKU I PO PODMIANKACH.. NIE WIEM CO JEST GRANE JUZ SZCZEZE MÓWIAC MAM TEGO DOSYC BO SZKODA MI POTRZEC NA TE MECZACE SIE RYBKI

Opublikowano

Filtracja słaba :( ceramika pewnie standard(wałki lub kulki prawie gładkie) do bani,trzeba czegoś porowatego.No2-powinno zawsze wynosić-0,jeżeli jest inaczej to są dwie możliwości-jedna już podana wcześniej,druga testy przekłamują(chociaż przy no2 wątpię). Podmiany w jakiej ilości są robione? no i jeszcze przyszła Mi jedna myśl jak jest natleniania woda?

Opublikowano

wszystkie testy robie testami kropelkowymi. Co do tafli wody to porusza sie ona w dosc szybkim tempie wylot liltra wewnetrznego jest tak skierowany ze nia porusza. Co do natlenienia to filtr wewnetrzny daje bardzo dużo powietrza a i wylot filtra wew. jest tak ustawiony ze daje jakies tam bąbelki. Podmianki wodyy robiłem co 2 tygodnie ok 30% przy kazdej podmianie dodawalem bakterie oraz srodek aquaguard plus. Piszecie ze no 2 za wysokie ale kosiareczki pływaja i maja sie dobrze i jezli jest takie złe to czemu ryby padaja po 3 tygodniach a nie odrazu sie trują? A i jeszcze jedno ktos mi powiedzial ze moze to byc choroba zasadowa ale u mnie jest w granicach 8.5, to ten ktos powiedzial zebym zmierzył w sklepie z którego biore ryby i tam wyszło mi 7.5. I ten ktos stwierdził ze to moze byc przez ta róznice w ph i przez to ze odrazu po zakupie ryb wpuszczałem je do mojego akwarium zamiast powoli dodac wode z mojego akwa do woreczka z rybkami w takiej samej i potrzymac je tak przez kilka minut i dopiero wpóścić do akwa. A co do ceramiki to faktycznie standart wałki i mam ją juz od 3 miesiecy. Powinienem wymienic?