Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Seba, te co teraz podałeś podobają mi się bo mają od razu w sobie białą plus 3 kolory wiec nie trzeba nic więcej dodawać. Tyle, że nie ma ich obecnie w ofercie. No i nie wiadomo ile stopni K ma ten biały.

One są na diodach 5050 jak dobrze czytam. Ma ktoś takie białe diody u siebie? Zaraz będzie wiadomo ile ich dać...

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ja mam oświetlenie na ledach 5050 i na 150cm dałbym LG white 8000K w dwóch rzędach po 7szt , a po między nimi 7 szt tych RGB.

Heh, myślę że takie proste urządzenie było by najlepsze. Nie będzie się resetować, a dziaąłć będzie bo czemu mam nie działać. Fajna sprawa jest zapodać pomiędzy zasilaczem, a resztą oświetlenia takie cóś. Pilotem wyłączasz i włączasz oświetlenie.

http://polskiled.com.pl/pl/p/STEROWNIK-RADIOWY-JEDEN-KOLOR-Pol-LED-miniRF-6A/640

Opublikowano
One są na diodach 5050 jak dobrze czytam. Ma ktoś takie białe diody u siebie? Zaraz będzie wiadomo ile ich dać...

Tak jak napisałem wcześniej testowałem różne moduły, chyba nawet jako pierwszy. Generalnie wszystkie na diodach 5050. Zaczynałem od barwy ciepłej 2800K, poprzez moduły z barwą zimną 6500K i kiedyś były też dostępne z 12000K. Jakoś nic mi nie przypadło do gustu jak te LG 8000K http://polskiled.com.pl/pl/p/MODUL-PolLED-LG-3x5050-0%2C72W-BARWA-ZIMNA/541. Do tego moduły niebieskie i czerwone. Choć długo mi zeszło aby pozbyć się przejść widocznych na rybach. Chyba mi się udało, tak mi się wydaje.

Druga sprawa dając same białe otrzymujemy światło żółtawe. Nie pasujące mi wcale Dlatego dodając niebieskie moduły, kolor staje się bardziej biały aż do niebieskiego. Zależy od wyregulowania na ściemniaczu. Jest to alternatywa dla tych co kto lubi.

Patrząc na ten moduł RBG http://polskiled.com.pl/pl/p/Modul-GOQ-SAMSUNG-4xLED-150-stopni-RGB/733dane kolory mogą być za słabe aby sie przebiły przez 55cm słupa wody.

Ilość modułów do 150cm wszystko jest uzależnione co kto lubi. Czy jasność, czy ciemne czy może w końcu stonowane światło w akwarium. Myślę że na zbiornik 150cm 10-12szt białych powinno wystarczyć.

Opublikowano
Patrząc na ten moduł RBG http://polskiled.com.pl/pl/p/Modul-G...ni-RGB/733dane kolory mogą być za słabe aby sie przebiły przez 55cm słupa wody.

Białe światło uzyskane z modułów czy innych ledów RGB zawsze będzie słabsze dlatego dobrze jest wspomóc ledy RGB modułami o temp. barwowej nie mniejszej niż 6500K. Chociaż nie wiem czy warto dawać np. 10000k czy więcej ponieważ są to diody niebieskie pomalowane farbą fosforową (czy jakoś tak) i wcześniej czy później będzie ona się wypalała. Dlatego lepiej zapodać moduły white 6500K plus RGB.

Opublikowano
Dlatego lepiej zapodać moduły white 6500K plus RGB.

Stasiu nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedz. Posiadamy moduły LG 8000K które zachwalasz tak sam jak i ja. Z wszystkich innych te są najlepsze. A teraz napisałeś żeby zapodać 6500K plus RBG

Opublikowano

Zachwalam bo są Ok i światło mi się podoba ale 8000K uzyskane światło jest mieszanką najprawdopodobniej ledu blue i malowane farbą. Zresztą bez dodania red i blue nadal światło jest słabiutkie (barwa jego)

Jak ktoś chce użyć RGB to musi koniecznie zapodać dodatkowo ledy white zimne ale już nie sztucznie tworzone tylko starczy dać 6500K. Których światło(barwa) z biegiem czasu mocno nie będą odbiegać od tego co było na początku. Używając RGB dodajesz do wspomnianego wcześniej światła white 6500K spectrum red, blue i green dzięki czemu możesz ustawić sobie pożądaną barwę światła.

No już teraz wiesz Sławku czemu zachwalam ledy LG 8000K , a nie użył bym ich do RGB ;-)

Opublikowano

Nie wiem czy zrozumieliście, albo ja źle odczytuje Wasze wypowiedzi, ale te diody GOQ mają "w zestawie" 4 diody - czerwoną, zieloną, niebieską oraz właśnie białą, całkiem dobrze świecącą. Nie jest tylko napisane jaka temperaturę barwową ma ten biały.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Wiesz śpiochu nie wiem , nawet nie wnikałem za bardzo ponieważ jasność białego światła uzyskane z RGB z tego co mi inni pisali jest słaba więc tak czy siak i tak dodał bym do RGB modułów white 6500K.

Oczywiście ekstra dioda white jest dodatkowym atutem zakupu tych diód RGB i coś czuję że taki zestaw sobie zrobię do 1200l ;-)