Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
aha ;/ to jak rozpoznać czy to wromak czy nie jak właściciel nie wie co to za firma ?

Raczej po długości wzmocnień. Musiałby ktoś kto ma 240l wromaka Ci zmierzyć.

a jak sa szyby 10 to jest male prawdopodobieństwo pęknięcia ??

Na pewno jest wiele mniejsze. Jeżeli to akwarium nie było klejone na zamówienie to szyba na pewno jest 8mm.

Opublikowano

Ja bym brał 50. U siebie takie mam i można bardziej przestrzennie akwa zaaranżować. Dużo zależy też od obsady. Jeśli dobierzesz odpowiednio to jakiś gatunek może zajmować wyższe partie akwa.

Opublikowano

ja mam saulosi i chcial bym zrobic jedno gatunkowe starczy mi taka opcja bo samczyk i samiczka maja inne kolory i sie zastanawialem zeby np miec 120x50x40 albo 150x50x40 bo to mniej litrow i spokojny sen bo wtedy chyba niema takiego nacisku na sciany

Opublikowano

40cm to za mało i to bardzo. Dawaj minimum 50, a nawet daj 55cm. Jak dasz wyżej skałki to ryby będą i wyżej pływać. Ja mam 60cm i mam mbunę dosłownie wszędzie, nawet próbują wpływać na półkę skalną która jest pod samą powierzchnią ( tam są najładniejsze gloniska do wyskubania ;-) ). No i zawsze więcej litrów wody jest do utrzymania parametrów wody.

Mariusz daj sobie luz i to mocno z tym naciskiem na ściany akwarium. Ehh, to że źle sklejone akwaria pękają to nie znaczy że dobrze sklejone też ;-). W akwarium 150cm zawsze dają wzmocnienie poprzeczne przez co nawet za krótkie wzmocnienia wzdłużne nie są już zagrożeniem. Także zjedz sobie jeszcze świątecznego karpika wypij kawkę i bierz się po świętach za zamawianie akwarium 150x50x60 i nawet nie czaj się.

Opublikowano

Gadalem z kolega i sprzeda mi jednak swoje za 650 zl 100x50x50 z lepsza pokrywa pogrubiona z roznymi lampami na wybarwienie rosliny itp do tego kubelek atman 1000l/h orginalna piekna polka pod akwaria oraz grzalka , co najwazniejsze szyby w nim to 10mm i chyba 2 lata stare . Moze byc ten atman 1 tys + hw 1 tys i falownik ? Bo dzis kupilem za 20 zl nowy

Opublikowano

Widzę, że u Ciebie wyznacznikiem konstrukcji/wytrzymałości akwarium jest grubość szyby, a jest to totalna głupota. Znając życie kumpel Ci jeszcze w tym pomaga, żebyś kupił od niego. Poczytaj porady użytkownika Przemek Wieczorek. Dla pocieszenia powiem Ci, że mam zbiornik 200x50x60 z szyby 10mm i jest to bunkier, SirYaro ma chyba 300x55x55 z 10mm.