Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chyba to, że nie została skrzyżowana z innym gatunkiem przez przypadek, ale celowo właśnie z etherae ;) tak mi się wydaje przynajmniej :P

tak, czyli świadomie stworzono bastarda :)

Opublikowano
a co znaczy odmiana selektywna?

Nie żartuj że nie wiesz ;).

Wybiera się osobniki o pożądanych cechach(aby było jasne w ramach tego samego gatunku), które rozmnaża między sobą tak aby te cechy uwypuklić. Np. tak powstały też wszystkie odmiany albino.

"Bastard – zwierzę uzyskane w wyniku krzyżowania międzygatunkowego (czyli bastardyzacji)."

Opublikowano
Nie żartuj że nie wiesz ;).

Wybiera się osobniki o pożądanych cechach(aby było jasne w ramach tego samego gatunku), które rozmnaża między sobą tak aby te cechy uwypuklić. Np. tak powstały też wszystkie odmiany albino.

"Bastard – zwierzę uzyskane w wyniku krzyżowania międzygatunkowego (czyli bastardyzacji)."

ja wiem, tylko dla mnie krzyżówka saulosi z estherae nie jest odmianą selektywną...

Opublikowano

Jak przeczytasz to zaważysz że są to tylko przypuszczenia forumowiczów. Podobnie jak przypuszczeniem jest, że jest to odmiana jeziorna z regionu Tajwan Reef :). Jak miałem te ryby to wiele szukałem w necie i najbardziej prawdopodobne informacje jakie znalazłem to takie, że tą odmianę wyselekcjonowali Niemcy i to od nich pojawiły się pierwsze egzemplarze.

Natomiast poprzez krzyżowanie Saulosi i Reda próbowano stworzyć niedostępne w tym czasie Metriaclima sp. Membe Deep. I tak można było kupić te mieszanki jako Saulosi coral które po wybarwieniu często nie miały pasków i odmianę selektywną z samcami w paski (samice były podobne) choć mieszańce rosły większe.

Przykład moje corala sprowadzonego jeszcze wtedy (2009) przez Sklep Malawi z Hodowli Fuljer która sprowadza ryby głównie z Niemiec.

galeria-10372.JPG

A tu mieszańca

post-8932-14695720103473_thumb.jpg

Opublikowano

Ok musze wrocic do sedna tematu, co powiecie na ten filtr? Aquael Versamax FZN-3 na mechanika? Akwarium bedzie stalo w salonie wiec lekki szum na pewno nie bedzie przeszkadzal;)

Opublikowano
to odmiana jeziorna z regionu Tajwan Reef

Eljocie w habitacie jest pokazane stadko saulosi własnie z Taiwan Reef i za cholere nie przypomina mieszańca jakim jest saulosi coral ;-).