Skocz do zawartości

Testy Tropical warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja bez testów napiszę Tobie że najlepiej gdybyś zaopatrzył się w wyżej wymienione testy ale firmy JBL po prostu skala dokładności większa, a na naszym forum każdy Ci to powie że Tropical nie jest za dokładny, a już napewno nie paski:-)

Opublikowano

Ja już mam JBL .:)

Siostrzenica, lat 14, wymyśliła sobie testy do akwarium, jako prezent na gwiazdkę. Znając ją to wykończy je do Sylwestra. Więc nie ma sensu kupować drogich. Z drugiej strony wyniki testów muszą być dość poprawne, jest gotowa sprawdzić wyniki w inny sposób i w przypadku niezgodności będzie nas męczyła przez całe święta. Może się też zabrać za korektę parametrów i będzie masakra. Potrzebuję więc sensownego czegoś, łatwego w użyciu i w miarę dokładnego, w grę wchodzi też paskowy .

Opublikowano

Chyba nie rozumiecie gościa. On ma Jbl ale dla siostrzenicy to za drogi interes bo ponoć i tak je zmarnuje. Według mnie kupuj tropicala i się nie zastanawiaj. W razie czego weź buteleczkę wody od niej o w domu sam skontroluj jej parametry.

Opublikowano

Jeśli JBL to za drogi interes to kup Zoolek-a ... test GH, KH niczym się nie różni od JBL czy innych bardziej markowych. Stosowałem je naprzemiennie i czasem porównywałem ilości kropelek. Różnicy nie stwierdziłem. PH też jest w miarę dokładny i czytelny choć gorszy od droższej konkurencji. Natomiast testy na NH3/4, NO2 i NO3 omijaj szerokim łukiem, zarówno Zoolek jak i Tropical-a to stracone pieniądze.

Opublikowano
PH też jest w miarę dokładny i czytelny choć gorszy od droższej konkurencji.

Ja test na Ph zooleka mogę polecić z czystym sumieniem. W pacy mam na co dzień do czynienia z miernikiem wielofunkcyjnym HANNA, który mierzy Ph, przewodność, temp i DTS. Kalibrowany jest regularnie co 2 tyg. Od czasu do czasu biorę próbkę wody z akwa. żeby sprawdzić poprawność mojego testu (mam zoolek) i wychodzi naprawdę dokładnie.